Cablistii se plang ca nici RomTelecom, nici Electrica nu le mai dau voie sa le foloseasca stalpii. In aceste conditii, ANRC a anuntat ca pregateste o lege prin care sa reglementeze accesul la infrastructura.

Situatia se schimba: "Nu mai e vorba despre majorari de tarife, deja e vorba despre a interzice accesul la stalpi. RomTelecom confirma ca nu mai doreste sa incheie contracte sau sa le prelungeasca pe cele existente.

De asemenea, exista corespondenta intre membri de-ai nostri si Electrica, unde Electrica ii someaza sa-si dea jos cablurile de pe stalpi", ne-a declarat Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC).

INTERVENTIE. Problema este ca nu poti construi mai multe retele de stalpi in paralel. Cablistii au apelat la Consiliul Concurentei, argumentand ca este o situatie de monopol. Pana in prezent, Consiliul Concurentei nu a anuntat deschiderea unei anchete, asa ca problema a ajuns pe masa Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

ANRC s-a hotarat probabil sa intervina, observand ca disputa dintre cablisti si proprietarii stalpilor (Electrica, RomTelecom si regiile de transport urban) devine ireconciliabila, iar miza este accesul liber la serviciile de comunicatii.

Deocamdata, ANRC se poate pronunta doar daca doi operatori telecom au o neintelegere. Autoritatea analizeaza in prezent doua plangeri ale unor companii de cablu legate de faptul ca RomTelecom nu le mai permite accesul la stalpi, ne-au declarat surse din cadrul institutiei.

EXTINDERE. Daca proiectul va fi adoptat, ANRC va putea reglementa si accesul la stalpii din ograda Electrica. "Aceasta reglementare va permite abordarea de catre ANRC si a cazurilor in care sunt implicate, de exemplu, companii furnizoare de servicii publice – electricitate, transport public etc.", se arata intr-un comunicat al ANRC.

RomTelecom spune ca nu detine o putere semnificativa pe aceasta piata si considera ca ANRC nu are de ce sa-i impuna obligatii in privinta stalpilor. RomTelecom inchiriaza de la Electrica 1,5 milioane de stalpi, iar la randul sau inchiriaza altor companii aproximativ 22.000 de stalpi.

Electrica nu are inca o pozitie clara: "Consideram ca acest proiect de lege ar trebui supus unor dezbateri profesionale cu institutiile implicate", ne-a transmis Elena Voinea, seful Serviciului Relatii Publice si Comunicare al companiei.