Rusia va actiona de o maniera „severa" pentru a pune capat atacurilor „banditilor", a declat ieri presedintele rus, Vladimir Putin, la scurt timp dupa ce la Moscova s-a anuntat ca fortele speciale au eliminat ultimele elemente ale comandoului islamist care a atacat joi mai multe cladiri guvernamentale din Nalcik, in Republica federativa Kabardino-Balkaria din Caucaz.

Trupele speciale ruse trimise la Nalcik cu ordinul de a trage fara mila in oricine ar opune rezistenta au luat cu asalt, ieri-dimineata, cladirea comisariatului, unde opt combatanti islamisti tineau ostatici mai multi agenti, eliminandu-i pe rebeli.

Alti doi combatanti baricadati intr-un magazin de suveniruri au fost, de asemenea, ucisi. Bilantul atacului de la Nalcik nu este deocamdata prea clar, numarul mortilor ridicandu-se, potrivit unui oficial de la Nalcik, la peste 100, dintre care aproximativ 70 de islamisti. Alti 20 de atacatori ar fi fost arestati.

Grupul „Iarmuk", la a doua lovitura

Operatiunea de la Nalcik a fost revendicata, pe un site de internet cecen, de luptatorii musulmani din gruparea „Frontul din Caucaz", cunoscuta si sub numele de „grupul Iarmuk". Format in 2002, grupul a dobandit notorietate dupa un atac din 2004, tot la Nalcik, in timpul caruia rebelii au furat o importanta cantitate de arme.

In ciuda faptului ca presedintele Putin a salutat „eficacitate si fermitatea" de care au dat dovada trupele speciale, presa rusa de ieri a denuntat pe tonuri vehemente incapacitatea fortelor de ordine de a preveni astfel de atacuri.

Majoritatea ziarelor subliniaza ca instabilitatea din Cecenia se extinde fara incetare, dupa Daghestan si Ingusetia, venind acum randul unei alte republici rusesti sa fie scena unui atac de anvergura. „Teroristii arunca in razboi inca o regiune din Caucazul de Nord", titra „Vremia Novosti". „Al doilea front caucazian.

Serviciile speciale au lasat, din nou, sa se produca un asalt contra unui oras„, se revolta, la randul sau, „Novie Izvestia". „Cine va plati pentru atacul de la Nalcik", intreaba cotidianul liberal „Gazeta", lasand sa se inteleaga ca un raspuns ar trebui sa vina de la Kremlin.