Chiar daca nimeni nu l-a vazut, in afara oficialilor din Ministerul de Finante, proiectul bugetului general consolidat pentru anul 2006 a fost trimis ieri in Parlament. Nici impozitele care vor fi sursa veniturilor bugetare nu sunt cunoscute, atat timp cat surse din minister sustin ca noul Cod Fiscal va fi gata cel mai devreme la sfarsitul lunii octombrie.

Anuntul privind depunerea proiectului a fost facut ieri de ministrul de Finante Sebastian Vladescu in cadrul unei conferinte de presa comuna cu comisarul european pentru Programare Financiara si Buget, Dalia Grybauskaite.

Ironia sortii, comisarul a criticat tocmai lipsa de transparenta a Guvernului. Referindu-se la Executiv, comisarul european a afirmat ca acesta trebuie „sa poata da socoteala atat societatii, cat si presei".

„Este din nou neplacut ca o lege atat de importanta, cum este cea a bugetului, este adoptata fara a respecta legislatia privind transparenta decizionala", afirma analistul fiscal Gabriel Biris.

„Faptul ca din acest proiect de buget s-a facut un secret arata ca dialogul social in Romania este o notiune relativa", a declarat, la randul sau, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, amenintand Guvernul cu razboi.

Faptul ca Guvernul prezinta un buget care nu are in spate un Cod Fiscal arata ca ministerul a luat deja o decizie privind noile impozite si ca discutiile cu partenerii sociali sunt de fatada, afirma presedintele Cartel Alfa. Proiectul de Buget s-a construit pe vechiul Cod Fiscal, crede, la randul sau, analistul Florin Catu.

Tot ieri, intentia lui Vladescu de a introduce un pret minim de referinta la tigari a primit o lovitura mortala, dupa avizul negativ dat saptamana trecuta de Consiliul Concurentei.

Ideea unui pret de referinta la tigari in Romania este contrara principiilor concurentei si practicilor uzuale in tarile membre ale Uniunii Europene, a declarat Dalia Grybauskaite, in conferinta de presa la care participa si Vladescu. „Din punct de vedere al Comisiei Europene, aceasta idee nu este pe linia a ceea ce ne asteptam sa auzim", a afirmat comisarul.

Chiar daca a sustinut cu tarie introducerea unui pret de referinta la tigari in cadrul mai multor conferinte de presa la care a participat, ieri, in urma avertismentului dat de comisarul european, ministrul de Finante a dat un pas inapoi.

El a promis ca forma finala a Codului Fiscal nu va cuprinde reglementari care sa contravina legislatiei in domeniul Concurentei sau reglementarilor Comisiei Europene. Totusi, el a tinut sa precizeze ca Ministerul Finantelor va tine cont in procesul de elaborare a Codului Fiscal doar de opiniile care au sens si relevanta economica.

Cu alte cuvinte, Vladescu a parut a spune ca este insensibil la presiunile presei si ale partenerilor sociali.

Acest lucru este contrazis de faptul ca MFP a anuntat, joi, ca va renunta la propunerea de impozitare a imobilizarilor corporale, rezervelor legale si a veniturilor din salarii obtinute din crearea programelor informatice, in urma discutiilor cu partenerii sociali, dar si a campaniei mediatice negative.

„Faptul ca s-a prezentat bugetul fara a fi elaborat Codul Fiscal, asa cum recunoaste si vicepremierul Pogea, este contrar naturii. In mod normal, Codul Fiscal ar fi trebuit sa fie construit inainte pentru a se sti veniturile pe care se conteaza", considera Biris.

Totusi, acest lucru nu este foarte periculos pentru ca in acest fel se pot ajusta modificarile care pot fi aduse Codului Fiscal, crede analistul, in sensul stabilirii veniturilor in functie de cheltuieli.

„Noile schimbari aduse Codului Fiscal or sa ajute in prima faza exercitiul bugetar din 2006. Insa economiile sunt dinamice. Iar in momentul in care economia va reactiona la o impozitare mai grea, efectul va fi negativ, in sensul cresterii economiei subterane si a evaziuni fiscale", afirma, la randul sau, Florin Catu.

In schimb, sindicalistii sunt extrem de nemultumiti de forma Bugetului. „Daca vom incepe un razboi, si vom incepe un razboi, este pentru ca forma pe care am vazut-o in ziare a bugetului este cea de anul trecut corelata cu inflatia si cresterea economica. Se recunoaste practic esecul luptei impotriva pietei negre si a fortei de munca de pe piata neagra", crede Bodgan Hossu.

Acesta critica faptul ca bugetul e construit pe un deficit bugetar de 0,5%, care inseamna in practica, stoparea oricarei investitii publice. „Nu numai ca nu exista posibilitatea de a avea mai multe resurse pentru invatamant si cercetare, dar cel mai ingrijorator lucru e ca nu vom avea bani pentru infrastructura", spune Hossu.

In plus, acesta acuza si faptul, neoficial, ca bugetul a fost construit pe inghetarea salariului minim pe economie.

In opinia sa, o inghetare a salariului minim ar duce la incurajarea platii salariilor la negru. „Exista o diferenta imensa intre impozitul pe veniturile la locul de munca, de aproximativ 65%, si impozitul pe profit si dividende de aproximativ 32%. De aceea, angajatorii, prefera sa plateasca angajatilor salariul minim, restul de banii fiind platiti la negru, din dividende", sustine Hossu.

Vladescu anticipeaza ruperea Acordului cu FMI

Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) va fi abandonat daca nu se ajunge la o intelegere cu misiunea de experti care vine la Bucuresti la sfarsitul acestei luni, a declarat ieri, potrivit Mediafax, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. „Daca nu incheiem acum o intelegere, intram automat in articolul IV (din statutul FMI - n.r.) si acordul actual devine caduc", a spus Vladescu.

Potrivit ministrului, in aceasta situatie Romania va continua sa aplice propriile politici la nivel macroeconomic, pe care le va explica oficialilor Comisiei Europene. „Ne vom face propriile politici macroeconomice, pe care le vom sustine la Bruxelles pentru a demonstra ca sunt corecte si ca nu exista riscul unor derapaje", a explicat Sebastian Vladescu.

Intrebat despre nivelul deficitelor avut in vedere pentru anii viitori, Vladescu a raspuns ca acestea se vor incadra in criteriile de la Maastricht si ca vor urmari alocatiile bugetare multianuale ale Uniunii Europene.