Statul roman afla astazi pe cati bani poate miza din vanzarea catre un investitor strategic a celei mai mari banci din sistem, Banca Comerciala Romana (BCR). In ultimele saptamani, mai multe institutii internationale au incercat sa estimeze valoarea BCR. Au rezultat cifre care variaza intre 3,4 si 5,8 miliarde de euro.

Un raport Goldman Sachs estimeaza ca BCR „face" intre 3,8 si 5,8 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca investitorii vor oferi de trei pana la 4,5 ori mai mult decat valoarea contabila a bancii. Un alt raport, de data aceasta al bancii de investitii KBW (Keefe, Bruyette and Woods), evalueaza BCR la 5,5 miliarde de euro.

Unul dintre candidatii in cursa pentru BCR, banca italiana Intesa, este dispus sa ofere doua miliarde de euro pentru pachetul de 62% din actiunile BCR, ceea ce ridica valoarea totala a bancii la 3,2 miliarde de euro, potrivit editiei din Germania a cotidianului „Financial Times".

Evaluari umflate

Bogdan Baltazar, partener la firma de consultanta BBP si fost presedinte al BRD Societe Generale, considera ca cifrele cu care au iesit la inaintare unele banci straine procesului de privatizare sunt prea mari.

„In viziunea mea, o valoare rezonabila pentru intregul pachet de actiuni al BCR este de circa 3,2 miliarde de euro, ceea ce inseamna maximum doua miliarde euro pentru actiunile scoase la vanzare", a declarat Baltazar. Exista sanse mari ca pretul platit pentru BCR, daca sare de 2 miliarde de euro, sa bata recordul in privinta sumelor atrase in Romania prin privatizari.

Pana acum, titlul de cea mai mare privatizare a apartinut Petrom, cu 1,5 miliarde de euro platiti de OMV pentru pachetul de 51% din actiuni.

Sume-record

Ofertele pentru BCR vor fi oricum mai mari decat sumele platite de investitori pentru bancile mari care au fost privatizate in tarile vecine - Bulgaria, Cehia sau Polonia. Recordul a fost de 1,1 miliarde euro - la jumatate fata de suma vehiculata pentru BCR, in cazul bancii poloneze Pekao.

Motivele pentru darnicia investitorilor sunt doua. In primul rand, BCR este ultima banca mare pe care un stat o scoate la vanzare.

In al doilea rand, numarul candidatilor inscrisi in cursa privatizarii a crescut considerabil dupa ce mai multe banci occidentale s-au dumirit ca Europa de Est este o sursa mai buna de profituri fata de pietele deja mature din Vest datorita marjelor si ritmurilor de crestere mari.

In competitia pentru achizitionarea a 61,8825% din actiunile BCR s-au inscris Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank, Erste Bank, Dexia, KBC si BNP Paribas.

Surse de profit

Ritmul de expansiune al creditarii in Europa de Est e de 24a pe an, fata de o medie de doar 4a in zona euro. Ponderea creditelor in PIB in Croatia este de 62%, fata de o medie de 31a in tarile Europei Centrale si de Est. In Romania ponderea creditelor in PIB va ajunge la 19a in PIB, la sfarsitul acestui an, potrivit estimarilor bancii centrale, fata de 16% la finele lui 2004.

Economistii cred ca cel mai ridicat ritm de crestere se va inregistra pe segmentul creditelor de consum, care se va dubla in urmatorii patru ani in tarile fost comuniste.

Privatizari la altii

Valoarea unei banci scoase la privatizare difera foarte mult in functie de metoda de vanzare a actiunilor detinute de stat. Experienta arata ca sumele oferite au fost mai mari in cazul licitatiilor decat in cazul listarilor la bursa. Stabilirea pretului poate porni de la valoarea contabila a bancii scoase la vanzare sau de la veniturile pe care le poate aduce.

De exemplu, in cazul privatizarii bancii cehe Ceska Sporitelna, castigatorul - Erste Bank - a platit o suma cu 55% mai mare decat valoarea contabila a actiunilor. Adica, cu doar 543 milioane de euro, Erste a cumparat active de 12 miliarde de euro.

In cazul in care BCR ar fi castigata in aceleasi conditii, pretul platit n-ar fi decat de 234 milioane de euro - de zece ori mai mic decat sumele vehiculate pe piata.

Raluca Barbuneanu, Alina Cozma