Radu Enache, presedinte si unul dintre actionarii semnificativi ai lantului Continental, spune ca Ministerul Finantelor si-a pierdut busola, iar oamenii de afaceri nu mai inteleg nimic din politica fiscala a guvernului.

In conditiile in care prevederile noului Cod Fiscal nu se vor modifica substantial, firma sa ar trebui sa plateasca anual statului - pentru investitiile deja realizate pana acum - impozite suplimentare de circa 11 miliarde de lei vechi. In aceste conditii, Radu Enache spune ca va renunta sa finanteze dezvoltarea companiei cu peste 30 milioane de euro

Managerii companiei Continental Hotels aveau in plan sa se listeze la Bursa peste cateva saptamani si sa construiasca inca cinci hoteluri, incepand de anul viitor.

Dupa o investitie de circa 18 milioane de dolari in doua unitati date in folosinta in 2005, avand la baza un plan ambitios de extindere, managerii lantului hotelier erau foarte aproape de a semna contractele de finantare pentru noile capacitati.

Ministrul liberal Sebastian Vladescu le-a taiat insa pofta de investitii si extindere, proiectul noului Cod Fiscal schimband dramatic deciziile acestora. „Daca va ramane in aceasta forma proiectul de Cod Fiscal, nu mai facem investitii. Nu voi semna acordurile de finantare pana cand nu vom vedea foarte clar ce ne rezerva viitorul. Nu-mi bag capul in lat", a precizat Radu Enache.

Cine investeste greseste…

Omul de afaceri considera ca propunerile noului Cod Fiscal vor dezavantaja puternic acele companii care aveau deja pregatite programe de investitii in perioada urmatoare. Dar crede ca vor avea de suferit si firmele care au facut deja investitii importante pentru ca in Codul Fiscal sunt prevederi aberante.

„Taxa pe imobilizarile corporale neamortizate va influenta, fara nici un dubiu, deciziile investitorilor. In spirtitul acestei taxe, noi ar trebui sa platim circa 100.000 de euro in plus pentru cele doua hoteluri pe care le-am dat in folosinta anul acesta.

De ce era necesara o taxa in domeniul turismului, unde investitia specifica este foarte mare, unde exista cladiri si o multime de echipamente?", se intreaba omul de afaceri. Mai mult decat atat, cei mai afectati de aceasta propunere vor fi chiar aceia care au investit recent, pentru ca valoarea ramasa de amortizat este mai mare.

Altfel spus, cine a scos recent bani din banca si, in loc sa-i transforme in dividende, i-a directionat in echipamente, pentru a da forta companiei sale, va fi pus la plata si mai agresiv de ministrul finantelor. „Cum majoritatea investitiilor s-au realizat in mediul privat, e usor de ghicit ce segment de contribuabili va simti mai aprig povara fiscala", spune Radu Enache.

Regulile se schimba in defavoarea firmelor

Nici modul in care se va face amortizarea fiscala pentru mijloacele fixe nu este agreat in comunitatea oamenilor de afaceri. „Dupa un an de aplicare a unei prevederi liberale, ministrul finantelor schimba din nou regulile", se revolta presedintele grupului Continental.

In ianuarie 2005, Finantele au legiferat noul „Catalog cu duratele de functionare a mijloacelor fixe", care aducea ca noutate incadrarea mijloacelor fixe nu pe o durata fixa obligatorie, ci pe un interval, in acest fel lasandu-se la latitudinea managerului stabilirea duratei de amortizare in intervalul dat, in functie de gradul de utilizare a acestuia.

Masura permitea corelarea cheltuielilor determinate de amortizare cu uzura efectiva, morala si fizica, permitand astfel cresterea vitezei de rotatie a capitalului investit in imobilizarile corporale. In anul 2006, regulile se vor schimba in defavoarea companiilor, ministerul urmarind sa micsoreze cheltuielile deductibile fiscal.

„Calculele noastre arata ca, in urma acestei schimbari, pentru un ascensor care costa in jur de 30.000 de euro, vom plati in plus circa 500 de euro. La zece cladiri in care sunt cate trei ascensoare, daca se aplica nivelul de 16%, rezulta un impozit suplimentar de 2.500 de euro anual.

Pe acelasi calcul, la o cladire de hotel care costa circa 5 milioane de euro, avem de plata in plus 2.672 euro anual. Zece hoteluri ridica suma la 26.000 de euro. Sunt bani pe care nu mi-i baga nimeni in buzunar degeaba si pe care statul incearca sa mi-i ia, fara sa justifice coerent aceasta intentie", arata Radu Enache.

Alte capcane ale Codului Fiscal

Dar proiectul Codului Fiscal ascunde si alte capcane pentru oamenii de afaceri. Din 1990, fiecare societate era obligata, conform Legii 31/1990, sa constituie un fond de rezerva pana la limita a 20% din capitalul social.

„A existat timp de 15 ani o solidaritate fiscala intre agentul economic si stat, in sensul ca 20% din profit nu putea fi repartizat ca dividende, dar nici statul nu impozita acel fond, decat in momentul unei eventuale lichidari a societatii. In 2006, aceasta solidaritate dispare si tot ce s-a constituit la fondul de rezerva este impozitat cu 16 %", afirma Radu Enache.

In plus, se modifica si impozitul local, care pana acum era fix, de 1%. In noul Cod Fiscal, valoarea acestuia este cuprinsa intre 0,5 si 3% si va fi achitat semestrial, nu trimestrial cum a fost pana anul acesta. „Aparent, se poate spune ca exista sansa unei diminuari a acestui impozit, de la 1% la 0,5%. Dar nu se va intampla asta, ba, mai mult, sunt sigur ca vom fi taxati cu procentul maxim.

Asa s-a intamplat si in cazul taxei hoteliere. In toate orasele unde avem hoteluri platim taxa de turism la valoarea de 5%, desi legea spune ca este intre 0,5 si 5%. {i astfel se tripleaza si impozitul local", crede presedintele companiei Continental.

In plus, adauga el, impozitul local trebuie platit in martie si septembrie, ceea ce va crea mari probleme de lichiditati firmelor din industria turismului.

Mari semne de intrebare ridica si „taxa pe scaun", pe care Sebastian Vladescu o are in vedere pentru unitatile din alimentatia publica. „O taxare ridicola, hilara, care nu va avea nici un rezultat in combaterea evaziunii", sustine Radu Enache. „Noi suntem acum in etapa creionarii unei investitii de 35,8 milioane de euro, in alte cinci hoteluri.

Pe ce sa ma bazez ? Cate alte zeci de studii, variante, analize sa mai fac pentru a vedea pe ce nivel de venituri ma pot baza, cum sa gandesc esalonarea sumelor luate de la finantatori? Ce curaj mai au oamenii de afaceri, in aceste conditii, sa ia credite, sa se dezvolte?", se intreaba retoric Radu Enche. „Sunt convins ca nu se vor mai face investitii, daca va fi adoptat acest Cod Fiscal.

Ca toata lumea va cauta cumva sa contrabalanseze aceste cheltuieli supliementare. Cum ? In modul cel mai simplu: prin reducerea cheltuielilor cu forta de munca si prin cresterea preturilor la produsele si serviciile oferite. Voi fi mult mai atent cand va trebui sa deschid alte locuri de munca.

{i, in cazul in care noul Cod Fiscal ma va obliga sa platesc impozite suplimentare de 350.000 de euro anual, pentru ca investesc si vreau sa ma dezvolt, daca va ramane in vigoare aceasta varianta, nu mai fac investitii. Nu voi semna nici un acord de finantare pana cand nu am o viziune foarte clara a viitorului", a conchis presedintele lantului hotelier Continental.

Ce strica Ministerul Finantelor

Lantul Continental este format din 13 hoteluri, cifra de afaceri estimata pentru 2005 fiind de 23 milioane de euro. In viitorul apropiat, compania intentioneaza sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti.

In urmatorii patru ani, Grupul Continental si-a propus sa adauge inca zece hoteluri zestrei actuale. Planul de investitii are doua paliere. Intr-o prima etapa, urmeaza a se alatura grupului alte trei hoteluri Continental si doua hoteluri Ibis, cu o investitie de circa 36 milioane euro, in Bucuresti, Cluj, Sibiu si Timisoara.

Lantul Continental a incheiat in vara trecuta un parteneriat cu grupul francez Accor, proprietarul marcilor Ibis, Novotel si Sofitel, prin care cele doua companii vor crea o retea de unitati de cazare in toate marile orase din Romania. A doua etapa este definita in perioada 2008-2009, cand alte cinci hoteluri ar trebui sa intre in patrimoniul societatii.

Chiar daca a primit mai multe oferte din partea unor grupuri interesate de afacerea Continental, Radu Enache nu vrea sa vanda. Spune ca nu a terminat ce are de facut. In urmatorii doi ani, era de asteptat ca noile hoteluri sa invarta si mai tare morisca afacerilor.

Continental Hotels a incheiat primele sase luni cu un profit net de 106,8 miliarde lei, cheltuielile totale ajungand la 248,9 miliarde lei. Veniturile din cazare au reprezentat 63% din incasarile totale.