Mafia din interiorul Justitiei a fost denuntata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de catre un avocat din Baroul Vrancea. Acesta a demascat atat membrilor CSM, cat si ministrului Monica Macovei conexiunile maladive existente pe tronsonul parchet-instanta- Barou.

Corina Dodoiu sustine faptul mai multi avocati si magistrati vranceni se afla in situatii de incompatibilitate, solutionand dosare in functie de interese oculte.

Din sesizarile avocatului Dodoiu reiese faptul ca la nivelul Tribunalului Vrancea, exista „clanuri constituite pe criteriul avantajelor materiale reciproce", adevarate filiere mafiote la care ar fi aderat judecatori, procurori si avocati „ce se afla in relatii de rudenie".

Potrivit Rompres, Corina Dodoiu a sesizat 13 astfel de cazuri de incompatibilitate la nivelul instantelor de judecata din Vrancea, pe care le-a prezentat ministrului Justitiei si presedintelui CSM, Dan Lupascu.

Printre cazurile de incompatibilitate reclamate se afla avocatul Andreea Dibus care este fiica judecatorului Marlenei Dibus de la Tribunalul Vrancea, avocatul Catalin Duta care este fiul judecatorului Silva Duta sau avocatul Viorel Bostiog care este fiul procurorului Nicolae Bostiog din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea.

De asemenea, Corina Dodoiu a sesizat si incompatibilitatea avocatului Codrut Balas, al carui tata este procuror PNA la sectia Anticoruptie de pe langa Curtea de Apel Galati, dar si a lichidatorului juridic Alexandru Bordea, a carui sotie, Aneta Bordea, este judecator la Tribunalul Vrancea.

Presedintele Tribunalului Vrancea, judecatorul Ion Constatin, a precizat ca aspectele semnalate de avocatul Corina Dodoiu sunt extreme de serioase si ca, cel mai probabil, la inceputul saptamanii viitoare „va fi data o solutie bine chibzuita". Clanurile familiale din Justitia romana si nocivitatea acestora au constituit subiecte predilecte ale presei.

In privinta lor s-a instaurat insa o lege a tacerii, care n-a fost incalcata decat firav. Fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, a aratat cu degetul - in timpul mandatului sau - catre astfel de „asociatii mafiote", insa n-a luat nici o masura pentru a le extirpa la modul concret.

Actualul ministru Monica Macovei a inclus in reforma Justitiei declaratiile pe proprie raspundere. Legea 247/2005 ii obliga acum pe magistrati sa depuna anual o asemenea declaratie, in care sa-si deconspire rubedeniile, pana la gradul al IV-lea, inclusiv, care activeaza intr-o functie juridica (judecator, procuror, grefier, politist, avocat, jurist), precum si locul de munca al acestora.

Aceste declaratii nu reprezinta nici pe departe insa antidotul impotriva traficarii unor solutii in dosare. In continuare functioneaza sistemul bisericutelor, deconspirat nu o data de presa.

De curand, presedintele Academiei Civice, Ana Blandiana, a sesizat faptul ca procesul de calomnie intentat de catre fostul securist Ristea Priboi istoricului Marius Oprea, dar si fostului detinut politic Werner Sommerauer a fost stramutat la Focsani, acolo unde Priboi manifesta influente puternice in Justitia locala.

Ristea Priboi este unul dintre apropiatii baronului PSD Marian Oprisan (presedinte al Consiliului Judetean), iar prin intermediul acestuia ar controla mediile judiciare. Acesta este numai unul dintre exemple. In mod normal, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebuie sa verifice acum denuntul avocatului Dodoiu si sa identifice putregaiul din sanul Justitiei aservite lui Oprisan sau Priboi.