Cred ca acesta este un caz care va avea efecte asupra intregii societati; riscul cel mai mare apare daca va fi acuzat de crima, caz in care numarul furturilor va creste.

In plus, nu cred ca putem face vreo comparatie intre drepturile hotului si drepturile lui Iovan care isi apara proprietatea si chiar viata (nu uita ca uneori hotii surprinsi au preferat sa nu ii lase pe cei care i-au surprins in viata).

DJ

HRR :: Membru Senior

Conform noului CP, Iovan bifeaza cam tot ce se poate bifa ca sa scape. Chiar daca se stabileste intentia, legea ofera variante generoase de iesire in cazul sau. Nu e vorba de bogatia inculpatuluilui, orice avocatel, fie el si din oficiu, ar putea sa-l scape. Crima cu auto-aparare, deh:)

Vinovatia

Art. 20. - (1) Fapta prevazuta de legea penala care prezinta pericol social este savarsita cu vinovatie cand este comisa cu intentie, din culpa sau cu intentie depasita.

1. Fapta este savarsita cu intentie cand infractorul:

a) prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte;

b) prevede rezultatul faptei sale si, desi nu-l urmareste, accepta posibilitatea producerii lui.

2. Fapta este savarsita din culpa cand infractorul:

a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l accepta, socotind fara temei ca el nu se va produce;

b) nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa il prevada.

(2) Fapta care consta fie intr-o actiune, fie intr-o inactiune constituie infractiune numai cand este savarsita cu intentie.

(3) Fapta comisa din culpa constituie infractiune numai cand in lege se prevede aceasta.

(4) Exista intentie depasita cand rezultatul mai grav produs printr-o actiune sau inactiune intentionata se datoreaza culpei faptuitorului.

CAUZELE JUSTIFICATIVE

Art. 21. - (1) Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala savarsita in conditiile vreuneia dintre cauzele justificative prevazute de lege.

(2) Efectul cauzelor justificative se extinde si asupra participantilor.

Legitima aparare

Art. 22. - (1) Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala savarsita in stare de legitima aparare.

(2) Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapte pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes general si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul general.

(3) Se prezuma ca este in legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea.

(4) Este, de asemenea, in legitima aparare si acela care, din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul.

Starea de necesitate

Art. 23. - (1) Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala savarsita de o persoana pentru a salva de la un pericol iminent si care nu putea fi inlaturat altfel, viata, integritatea corporala sau sanatatea sa, a altuia sau un bun important al sau ori al altuia sau un interes general.

(2) Se afla in stare de necesitate si acela care in momentul savarsirii faptei nu si-a dat seama ca pricinuieste urmari vadit mai grave decat cele care s-ar fi putut produce daca pericolul nu era inlaturat.

Constrangerea morala

Art. 28. - Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala savarsita din cauza unei constrangeri morale, exercitata prin amenintarea cu un pericol grav pentru persoana faptuitorului ori a altuia si care nu putea fi inlaturat in alt mod

Cazul fortuit

Art. 29. - Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala al carei rezultat este consecinta unei imprejurari care nu putea fi prevazuta.

Iresponsabilitatea

Art. 31. - Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala daca faptuitorul, in momentul savarsirii faptei, fie din cauza alienatiei mintale, fie din alte cauze, nu putea sa-si dea seama de actiunile sau inactiunile sale ori nu putea fi stapan pe ele.

Radu Cristian

HRR :: Membru Senior