Deutsche Bank a anuntat, luni, achizitionarea a 9,9% din actiunile bancii chineze Huaxia Bank pentru 272 milioane euro, tranzactia reprezentand prima investitie directa a grupului german in sectorul bancar de retail din China. Alaturi de Deutsche Bank, o alta banca germana, Sal Oppenheim a achizitionat si ea 4,1 la suta din actiunile Huaxia Bank.

In martie 2005, Deutsche Bank a pierdut licitatia de cumparare a Bancii Beijing, in fata rivalelor ING si World Bank's International Finance Corp. Interesul marilor grupuri bancare europene pentru piata chineza se datoreaza cresterii economice fara precedent inregistrata de aceasta tara, in ultimii ani, suma depozitelor administrate de bancile chineze totalizand 1.65 trilioane de dolari.

Desi suma achizitionarii Huaxia Bank este considerata a fi prea mare, de catre specialisti, actiunea Deutsche Bank se explica prin faptul ca procesul de privatizare a sectorului bancar din China este aproape incheiat, in momentul de fata, ofertele fiind foarte putine.

Rivalii grupului german, HSBC, Bank of America, ING si Royal Bank of Scotland au achizitionat deja participatii in marile banci chineze.

Desi guvernul de la Beijing a incurajat in ultima vreme investitiile straine, legea actuala nu permite firmelor straine sa detina mai mult de 25% din actiunile unei banci chineze, urmand ca aceasta restrictie sa fie inlaturata odata cu intrarea Chinei in Organizatia Mondiala a Comertului.