Daca Gica Popescu si-a anuntat candidatura la presedentia FRF intr-un stil foarte politic, Mircea Sandu, desi nu a confirmat inca o noua candidatura, a preferat sa se bazeze in campania sa de facto pe invitati straini extrem de importanti.

Cum la prima inaugurare a Academiei de Fotbal de la Mogosoaia a fost adus Michel Platini si masa electorala de la diviziile B si C, Sandu a preferat ca pentru a doua deschidere - al carei rost, altul decat cel propagandistic, nimeni nu l-a sesizat - sa apeleze la Joseph Blatter, presedintele FIFA, si Lennart Johansson, presedintele UEFA.

Singurele lucruri legate de fotbal facute de cei doi invitati de marca ai lui Sandu au fost dezvelirea unei placi inaugurale si impartirea de mingi echipelor de juniori ale Romaniei. Apoi, Johansson a vorbit despre importanta fotbalului si despre realizarile fotbalistice de exceptie ale tarii noastre.

Suedezul a preferat sa nu foloseasca un discurs pregatit, insa memoria i-a jucat feste, astfel ca seful UEFA a elogiat Steaua pentru castigarea in trecut a Cupei UEFA. Mircea Sandu a fost extrem de curtenitor cu cei doi si a preferat sa nu-l corecteze pe Johansson.

In ceea ce-l priveste pe Blatter, inainte de venirea acestuia la Mogosoaia un grup "spontan" de suporteri a afisat un banner pe care scria "No to football buissness", adica aproximativ acelasi mesaj pe care presedintele FIFA l-a sustinut intr-un discurs in care a infierat marile cluburi din Occident pentru sumele de transfer fabuloase pe care le vehiculeaza.

Popescu, "un jucator foarte bun"

Intrebati daca vizita lor la Bucuresti are legatura cu viitoarele alegeri la FRF, Blatter si Johansson au preferat sa pastreze o distanta de forma fata de eveniment. "Politica noastra vizeaza neutralitatea si nu ne amestecam in treburile locale. Cel mai important este votul majoritatii", a declarat seful UEFA.

Totusi, in ciuda elegantei raspunsului, cei doi oficiali au dat semnale extrem de clare ca au venit sa faca publicitate electorala pentru actualul presedinte. "Sandu este un presedinte foarte bun, iar ceea ce a realizat aici este extrem de important pentru dezvoltarea fotbalului. Varsta presedintelui nu conteaza.

Lennart are peste 75 de ani, eu am 69 de ani, astfel ca Sandu este, in opinia noastra, un presedinte tanar", a spus Blatter. Johansson a afirmat ca are o relatie foarte buna cu Nasu', in ciuda neintelegerilor din trecut.

De mentionat ca la alegereile pentru sefia FIFA, la care Blatter si Johansson au fost contracandidati, Sandu l-a votat pe elvetian in defavoarea actualului presedinte al UEFA, iar in campania de calificare pentru Euro 2004, nationala Romaniei a avut parte de arbitraje scandaloase, ceea ce l-a determinat pe Sandu sa inainteze un protest forului continental.

"Au existat cateva incidente in trecut, dar totul a fost uitat si nu exista alte probleme", a rezumat Johansson relatia cu Sandu. In aceeasi ordine de idei, presedintele FIFA a continuat declarand ca este un sustinator fervent al nelimitarii mandatelor pe care le poate bifa un presedinte.

"Nu vad de ce ar trebui ca cineva care a facut lucruri bune sa fie indepartat doar pentru ca i s-a terminat mandatul. Va dati seama cat s-a dezvoltat fotbalul in Romania ultimilor ani si acest lucru trebuie sa continue, dar nu ne vom amesteca in politica federatiei nationale.

In Romania exista o echipa invingatoare, dupa parerea mea, si Federatia Romana de Fotbal va decide daca aceasta se va schimba sau nu", a spus Blatter. Referitor la Gica Popescu, cel mai important contracandidat al lui Sandu pentru sefia FRF, cei doi s-au limitat sa declare ca a fost un jucator foarte bun.