Alianta PNL-PD a decis, ieri, sa ignore complet opiniile presedintelui Traian Basescu si sa treaca la schimbarea cat mai rapida a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, precum si a conducerilor consiliilor judetene. "Schimbarea pre-sedin-tilor celor doua Camere ale Parlamentului in baza schimbarii Regulamentului trebuie sa mearga inainte.

(...) Nu suntem de acord cu inscrierea unui termen in interiorul caruia sa se astepte decizia Curtii Constitutionale", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu dupa o sedinta a Consiliului National de Coordonare a Aliantei D.A.

El a spus ca urmeaza sa se ceara si celorlalte partide din coalitia majoritara sa accepte ca schimbarea lui Nastase si Vacaroiu trebuie facuta inainte ca PSD sa atace la Curte Regulamentele Parlamentului. Acum cateva zile, presedintele Traian Basescu le-a recomandat fostilor colegi din Alianta sa nu se grabeasca si sa astepte decizia Curtii.

,De ce ne e frica tot nu scapam", a spus Basescu in cadrul unui interviu televizat. In totala opozitie cu seful statului, liberalii si democratii au mai decis, ieri, ca, daca Regulamentele nu sunt adoptate pana vineri, se vor suspenda dezbaterile parlamentare si se va trece la vot articol cu articol, fara nici un fel de alte discutii.

Alianta a exprimat un punct de vedere diferit de seful statului si in ceea ce priveste schimbarea inainte de 2008 a presedintilor consiliilor judetene membri ai PSD. Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, acestia vor fi detronati imediat dupa ce Senatul va adopta proiectul de modificare a Legii administratiei.

Acest proiect, initiat de deputatul PD Ioan Oltean si aflat intr-o faza finala a adoptarii de catre Senat, prevede ca presedintii pesedisti de judete vor putea fi schimbati cu votul a jumatate plus unu din consilierii judeteni. In prezent, o astfel de decizie ar trebui validata de doua treimi din alesii locali.

Eugen Nicolaescu a precizat, ieri, ca Alianta a hotarat sa adopte cat mai repede proiectul lui Oltean.

Liberalii si democratii s-au delimitat de atacurile lui Orban

"Alianta a exprimat un punct de vedere unitar: parerile domnului Orban sunt pareri personale", a afirmat Eugen Nicolaescu. La doar cateva minute dupa aceasta declaratie, Orban - care a participat si el la sedinta Consiliului Aliantei - a sustinut ca cele afirmate de Nicolaescu sunt ,total false". ,Alianta nu poate decide ca un punct de vedere e un punct de vedere personal", a explicat Orban.

El a sustinut ca-si mentine cele declarate, duminica, la Pitesti si a aratat ca, oricum, cea mai mare parte din opiniile sale au fost adoptate de conducerea Aliantei. Doar in ceea ce priveste schimbarea sefilor serviciilor secrete si a procurorului general Alianta nu a exprimat un punct de vedere oficial. Orban a spus ca este convins ca-si va impune insa si acest punct de vedere.