Neintelegerile dintre PNL si PD par sa se amplifice de la o zi la alta.

Dupa declaratiile dure ale lui Ludovic Orban de la Pitesti, prin care acesta il santaja pe seful statului spunand ca liberalii ar putea sa-si desemneze un alt candidat la presedintie daca Traian Basescu nu accepta deciziile Aliantei si nu se mai ocupa de "baloane de sapun": schimbarea sefilor Parchetului si serviciilor secrete, schimbarea rapida a actualilor presedinti de consilii judetene,

democratii au cerut socoteala liberalilor. Problema este ca, desi oficial PNL se distanteaza de Orban, in realitate tot mai multi liberali ii impartasesc parerile. In plus, ieri PD a anuntat ca nu va vota bugetul pe 2006 daca nu se maresc sumele necesare invatamantului, putinii bani alocati fiind la originea demisiei ministrului Miclea.

Democratii si-au exprimat ieri, in cadrul Consiliului National de Coordonare al Aliantei D.A., nemultumirea fata de declaratiile lui Ludovic Orban de la Pitesti.

Liderul PD Emil Boc l-a intrebat ieri pe seful liberalilor bucuresteni de ce l-a atacat pe presedintele Traian Basescu, rugandu-l sa explice cum isi permite sa-l santajeze pe presedinte in conditiile in care aceste are in sondaje in jur de 60%, iar liberalii aproximativ 15%.

Ludovic Orban a replicat ca a tinut sa vorbeasca despre "angajamentele Aliantei" - pe care de fapt Basescu le-a tot readus in atentia opiniei publice, cerand respectarea lor - si despre faptul ca presedintele Traian Basescu ar fi facut declaratii contrare acestora.

Potrivit unor surse din Alianta, la sedinta de ieri dimineata democratii s-au aratat nemultumiti, in special in legatura cu afirmatiile legate de gasirea unui candidat PNL la Presedintia Romaniei. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a insistat asupra faptului ca Alianta D.A.

are un protocol in vigoare potrivit caruia Alianta are un candidat comun la presedintie, care este desemnat pe baza sondajelor de opinie. Orban nu s-a lasat mai prejos, continuand sa jigneasca: "Dar eu tocmai asta am spus, ca PNL trebuie sa caute candidatul pe care sa il promoveze in cadrul Aliantei"...

Orban a uitat complet faptul ca in primul rand datorita faptului ca Basescu a castigat alegerile prezidentiale PNL se afla in postura de partid guvernamental. Altfel, cu totul alta ar fi fost situatia astazi.

Discutiile in contradictoriu nu s-au oprit aici. A intevenit vicepresedintele liberal Puiu Hasotti, cel care zilele trecute il acuza dur pe ex-ministrul Miclea ca si-ar fi dat demisia intr-un moment nepotrivit, care a intrebat de ce Basescu are dreptul sa-i critice pe ministrii liberali. "Intre Basescu si Orban este o mare diferenta", a venit comentariul democratilor.

La finalul sedintei, purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, a afirmat ca declaratiile lui Orban sunt pareri personale care nu ar fi impartasite nici de liberali, nici de Alianta.

Totusi unii lideri liberali recunosc ca Orban a dat glas unor nemultumiri care sunt impartasite de mai multi reprezentanti ai partidului, care abia asteapta sa puna mana atat pe functiile de presedinti ai consiliilor judetene, cat si pe cele din fruntea serviciilor secrete.

La care deocamdata nu au acces, dat fiind ca Basescu nu se grabeste sa faca praf structuri care functioneaza si sa extinda situatia penibila din Parlament, evidentiata o data cu nepregatirea profesionista a procedurilor de inlocuire a lui Nastase si Vacaroiu.

Ludovic Orban a recunoscut ca a avut o discutie cu Emil Boc pe tema declaratiilor sale de la Pitesti. Orban sustine si acum ca, asa cum Alianta a avut decizii in privinta schimbarii presedintilor Camerelor si a presedintilor Consiliilor Judetene, la fel se va ajunge la o intelegere in privinta sefilor serviciilor secrete...

PD isi conditioneaza votul asupra bugetului

Sedinta de ieri a avut si un alt moment tensionat. Democratii au amenintat ca nu vor vota bugetul pe 2006 daca suma pentru Ministerul Educatiei nu va reflecta promisiunile din campania electorala. Afirmatia lui Boc a provocat enervarea liderului PNL, Calin Popescu Tariceanu, care a comentat ca nu este bugetul sau personal.

Tariceanu a adaugat ca daca democratii nu voteaza bugetul, el personal ar fi gata (a cata oara?) sa-si dea demisia pentru ca "nu este agatat de scaun". El a spus ca nu este de acord cu felul de a face politica al democratilor, mai ales ca exista si alte domenii care ar putea reclama lipsa de fonduri.

In cele din urma liberalii si democratii au decis ca bugetul educatiei va fi suplimentat pe baza sumelor taiate de la Senat si Camera Deputatilor. Ceea ce se putea face de la bun inceput si fara atata tevatura.

Basescu il trimite pe Orban la Constitutie

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, inainte de plecarea in Coreea, ca-i recomanda lui Ludovic Orban sa mai citeasca Constitutia inainte de a face afirmatii privind afilierea presedintelui la deciziile Aliantei.

Intrebat cum comenteaza declaratiile de la Pitesti ale liberalului Orban, presedintele a spus: "Probabil, toti trebuie sa mai citim Constitutia - si cel care face afirmatia de afiliere a presedintelui, si ziaristul care intreaba. Amandoi trebuie sa fie pregatiti", a precizat Basescu.

Democratii numesc titular la Educatie daca ministerul obtine "in jur de 5% din PIB"

Conducerea PD a anuntat ca nu va nominaliza titularul portofoliului Educatiei pana nu se rezolva problema de fond a acestui domeniu, respectiv alocarea unui buget pe 2006 "in jur de 5% din PIB".

Presedintele partidului, Emil Boc, a precizat ca nu pot fi alocate din primul an de guvernare 6 procente din PIB Educatiei, conform promisiunilor din campania electorala, dar ca pot fi alocate in jur de 5% din PIB. Potrivit lui Boc, BPN al PD l-a desemnat pe ministrul de stat Gheorghe Pogea sa se ocupe de identificarea solutiilor pentru a gasi resurse suplimentare pentru Educatie.

Democratii au mai decis ieri sa ignore toate atacurile lansate in ultimele zile de liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, impotriva PD si a presedintelui Basescu. "N-are ce face nici in partid, nici la Primarie si de aceea vorbeste vrute si nevrute", au apreciat liderii PD declaratiile lui Orban prin care acesta il critica pe Basescu ca nu ar acorda suficient sprijin deciziilor Aliantei.