Intrucit se preconizeaza introducerea unor noi destinatii pentru romani, precum Madeira sau Tenerife, anul 2006 nu va fi deloc usor pentru operatorii interni.

Conform Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, numarul celor care au plecat cu zboruri charter s-a dublat comparativ cu anul anterior. Cele mai solicitate destinatii au fost Grecia si Turcia. Acestea, alaturi de Bulgaria, au cunoscut cresteri spectaculoase, chiar si de 100%. Asta in conditiile in care pe litoralul autohton s-a constatat in acest an o scadere de 10% comparativ cu 2004.

Avioane pline

Dupa ce au sesizat, in 2004, ca cererea pentru excursiile in strainatate creste, managerii agentiilor de turism au rectionat prompt in acest an. „Capacitatea de chartere s-a dublat, si acestea au fost aproape in permanenta pline. Au fost si plecari din Cluj si Timisoara", spune Lucia Morariu, presedintele ANAT.

Astfel, daca in 2004 erau 34 de curse charter saptaminal, in acest an, nu-marul acestora a crescut la 55. „S-au folosit avioane cu o capacitate mai mare, astfel ca putem sa vorbim despre o dublare a numarului de pasageri", spune Marius Draghici, secretar general al ANAT.

Asteptari mari pentru 2006

Per total, incluzind celelalte mijloace de transport, oficialii ANAT estimeaza ca in acest an a fost o crestere cu 20% pe partea de plecari in strainatate. Operatorii dau cifre si mai mari. „Cred ca in 2005 a fost o crestere de cel putin 35-40% si, pentru anul viitor pot sa dau ca sigura o crestere de 10%, chiar 20%", spune Alin Burcea, managerul unei agentii de turism.

Trebuie spus ca multi au ales sa plece cu mijloacele de transport proprii, astfel ca se poate vorbi de o crestere mai mare. Pentru anul viitor, operatorii deja isi fac planuri pentru introducerea unor destinatii noi. „Aproximativ 90% dintre turistii care au plecat in strainatate prin noi au ales avionul. Pentru anul viitor vreau sa introduc trei noi curse", spune Alin Burcea.

Conform operatorilor, principalele cauze ale cresterii numarului romanilor care isi petrec concediile in alte tari o reprezinta calitatea slaba a serviciilor si preturile mult prea mari. Oricum, vacantele in strainatate nu mai sint un lux.