Inca 12 probe prelevate de la Maliuc au fost gasite pozitive la testul serologic. Autoritatile sustin insa ca important este sa nu se mai confirme si alte focare decit Ceamurlia de Jos si Maliuc. „Daca mai ies teste pozitive in focar, nu schimba situatia cu nimic", ne-a declarat Gabriel Predoi, director in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV).

In ceea ce priveste probele cu virusul izolat, acestea urmau sa ajunga abia ieri-seara la Laboratorul de Referinta al Comunitatii Europene de la Weybridge, ne-a declarat Trevor Harris, director de marketing al laboratorului.

Nicolae Stefan, directorul general in cadrul Institutului de Diagnostic si pentru Sanatatea Animalelor, ne-a declarat ca probele au plecat de pe aeroport, din Romania, simbata, la 16.10, cu o cursa British Airways. „Probele au ajuns pe Aeroport la Londra. Mai departe este problema lor. Noi am notificat transportul. Ei trebuie sa ia probele de la aeroport la laborator. Eu nu pot sa le spun ce sa faca", ne-a spus Stefan.

„Puii santinela"

Potrivit ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, azi este posibil sa se inceapa dezinfectia finala la Ceamurlia de Jos. Peste o saptamina se va testa prezenta virusului, aducindu-se in gospodariile satenilor „pui santinela", pe post de cobai. „Daca puii nu rezista, continuam masurile de prevenire a raspindirii virusului", a declarat Flutur. •

Muncitori nevaccinati

Aproximativ 16.300 de persoane din complexurile avicole nu s-au vaccinat nici pina la ora actuala, sustin reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pui din Romania (UCPR). „Noi am dorit sa vaccinam personalul, dar nu am gasit vaccin. Doar trei-patru companii au reusit sa-si vaccineze personalul", sustine Ilie Van, presedintele UCPR.

Reprezentantii UCPR sustin ca in industrie s-au inregistrat reduceri succesive ale vinzarilor, in momentul de fata acestea scazind cu aproximativ 50% fata de o perioada obisnuita.

Vaccin, abia peste un an

Thomas Lonngren, directorul executiv al Agentiei Europene de Medicina, a declarat ca cel mai probabil, abia in iarna anului viitor va fi disponibil un vaccin impotriva gripei aviare. In cazul in care se produce o mutatie si virusul se transmite de la om la om, vaccinul e singurul remediu pentru a impiedica moartea a milioane de persoane.

Expertii avertizeaza ca odata izbucnita pandemia, va dura cel putin sase luni pentru a fabrica o cantitate suficienta de doze.