Cotidianul deschide azi, 18 octombrie, serialul Generatiei Asteptate cu politicienii - poate cea mai controversata dintre categoriile in care au fost grupati cei 200 de tineri care vor si pot sa ne influenteze viitorul.

22 de "alesi", de la ale caror performante se asteapta o schimbare semnificativa in modul in care se face politica in Romania. Pentru Romania.

De ce 35 de ani

Pentru ca vorbim totusi despre o generatie, si ea se defineste, pina la urma, si prin virsta. Stabilind o limita fixa, am tinut sa fim rigurosi pina la capat si n-am acceptat pe lista nici urma de politician nascut inainte de 1970. Nici cu o zi. Cu orice risc. Nu-i vina nici unuia dintre cei ce ar fi putut intra in "lot" dupa celelalte criterii ca are deja 36, 37 sau 38 de ani.

Pentru ei am alcatuit totusi o lista separata. La fel si pentru cei sub 35 de ani, dar care au "picat" imediat sub linie. O lista de consolare si una de rezerve. Cu acestia va veti intalni in paginile Cotidianului de miercuri, 19 octombrie.

Experienta

Un criteriu oarecum paradoxal. Exista insa o explicatie. Daca experienta n-ar fi existat, ea ar fi trebuit inventata, dar atunci vorbeam cel mult despre o Generatie Inchipuita. Iar profetia nu face parte din fisa noastra de post. Pentru a fi o promisiune, chiar si cel mai tinar politician trebuie sa fi trecut prin cite ceva.

Inzestrare nativa pentru putere

Poate suna usor ciudat, dar, pina la urma, politica presupune si asa ceva. Un indiciu cit de cit obiectiv utilizat a fost sintetizarea catorva dintre elementele masurabile ale background-ului personal, cum ar fi, spre exemplu, numarul de pozitii sau functii cucerite intr-o unitate de timp relativ scurta.

Stim ce vrea sa insemne "scopul scuza mijloacele", dar pentru aceasta am aplicat criteriul numit "caracter".

Reusita

E un criteriu sintetic. Experienta si inzestrarea nativa pentru putere, puse cap la cap, ne dau "reusitele" personale. Doar una sau doar cealalta nu te califica pentru politica. A contat si masura in care candidatii nostri puteau sa se laude si cu un asemenea ingredient.

Orizont, azimut

Tinerii politicieni trebuie sa fi fost capabili sa demonstreze ca nu tintesc doar inevitabila zi de miine. Nici ambitia, nici experienta, nici reusitele de pina acum nu califica un tinar politician pentru ceea ce se asteapta de la el, in lipsa unui proiect politic care sa depaseasca macar orizontul unui mandat.

Networking

In politica, asa-numitii lupi singuratici sint exceptii care si ele, majoritatea, esueaza lamentabil. Succesul real se cistiga mobilizind resurse, relationind, construnind punti, intretinind retele sociale dintre cele mai diverse. Aceasta presupune o suma de calitati care fac din politician un adevarat centru de putere.

Sint calitati pe care fiecare dintre cei 22 de "alesi" le poseda intr-o oarecare masura.

Caracter

Cel mai controversat criteriu. Cu totii stim ca nu poti sa ceri puritate unui om politic. Morala in domeniu ramine un subiect de vesnica dezbatere. Celor pe care pariem acum le-am pretins totusi un lucru. Sa nu fi fost nici macar suspectati de fapte de coruptie, de ilegalitati sau de comportamente la limita penalului. Tine de un minimum de caracter pe care poti sa-l cuantifici. Speram sa nu ne fi inselat.

Daca vreti sa stiti care sunt cei 22 de tineri politicieni suspectati de a face parte din Generatia Asteptata, cititi in paginile 11-13 ale Cotidianului de azi, 18 octombrie sau pe siteul www.cotidianul.ro. Puteti sa ii cunoasteti asa cum sunt reprezentati de ambitiile, planurile, traiectoria politica si conexiunile lor. Comentati?!?