Guvernul a modificat, prin Ordonanta de Urgenta, legislatia privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Noul act normativ prevede reducerea contributiei datorate de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 3% la 2,5% si stabileste noua modalitate de calcul a indemnizatiei de somaj.

"Cele mai importante modificari cuprinse in acest act normativ sunt in concordanta cu angajamentele privind relaxarea fiscala si politica de protectie sociala cuprinse in programul de guvernare al actualului Cabinet", a afirmat ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu.

Executivul a adoptat, in sedinta de astazi, o Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Elaborarea actului normativ a respectat procedurile privind asigurarea transparentei decizionale in administratia publica, prevazute de Legea nr. 52/2003.

Noul act normativ introduce facilitati pentru angajatorii care incadreaza absolventi ai invatamantului preuniversitar si universitar, someri in varsta de peste 45 de ani si parinti unici, sustinatori ai familiilor monoparentale.

Principalele decizii promovate de actul normativ adoptat de Guvern sunt:

• Reducerea cotei contributiei datorate de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj, de la 3% la 2,5%.

• Persoanele care se asigura benevol in cadrul sistemului de asigurari pentru somaj (liber-profesionisti, membri ai asociatiilor familiale), vor plati o contributie de 3,5% din venitul lunar (fata de 4% potrivit reglementarilor anterioare).

Diminuare contributiei in cazul acestor persoane este determinata de reducerea cotei contributiei datorate de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj, intrucat procentul de 3,5% include contributia angajatorilor - 2,5% si contributia individuala - 1%.

• Scutirea angajatorilor de plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente absolventilor incadrati, pe o perioada de 12 luni.

• Scutirea angajatorilor care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale de plata contributiei la fondul de somaj, pe o perioada de un an.

• Asigurarea unui grad mai ridicat de ocupare a fortei de munca din randul somerilor aflati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, prin cresterea ponderii locurilor de munca ocupate de acestia in totalul locurilor de munca nou create ca urmare a acordarii de credite angajatorilor, de la 50% la 60%.

Prin aceasta masura se asigura o mai buna utilizare a sumelor alocate din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru creditarea, in conditii avantajoase, a intreprinderilor mici si mijlocii.

• Modificarea cuantumului si a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, in functie de stagiul de cotizare si contributia la bugetul asigurarilor sociale de somaj.

Astfel, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an vor primi indemnizatia de somaj pe o perioada de 6 luni, iar cele care au un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani vor primi indemnizatia timp de 9 luni. Pentru stagiu de cotizare mai mare de 10 ani, somerii vor beneficia, timp de un an, de indemnizatie de somaj.

Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma fixa, neimpozabila, lunara, reprezentand 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza

lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare. Cotele procentuale sunt:

- 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani

- 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani

- 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani

- 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani

Sunt inlaturate astfel inechitatile generate de acordarea dreptului la indemnizatie de somaj, fara a se tine seama de stagiul de cotizare realizat in sistemul asigurarilor pentru somaj si de contributiile platite la bugetul asigurarilor pentru somaj.

• Realizarea asigurarilor facultative in sistemul asigurarilor de somaj numai in pachet cu asigurarile sociale si de sanatate.

• Cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca se poate realiza de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si prin promovarea unor programe speciale in parteneriat cu alte persoane juridice de drept public sau privat.

Agentia va realiza, in acest scop, activitati de informare si consiliere profesionala, medierea muncii, formarea profesionala, consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente, stimularea mobilitatii fortei de munca.

• Stimularea absolventilor de invatamant preuniversitar si universitar in vederea insertiei pe piata muncii, prin acordarea unei prime de un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii, la care se adauga o suma egala cu valoarea indemnizatiei de somaj la care ar mai fi avut dreptul in conditiile legii.

Ordonanta de Urgenta intra in vigoare la 1 ianuarie 2006.

In termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va modifica in mod corespunzator actele normative elaborate in vederea aplicarii legii si le va supune spre aprobare Guvernului.