O comisie parlamentara italiana a deschis o ancheta de investigatie asupra acordului de colaborare semnat intre compania petroliera italiana Eni si gigantul rus Gazprom, care permitea companiei ruse sa furnizeze direct gaz consumatorilor italieni, prin intermediul consortiului nou creat (Central Energy Italien Gas Holding).

Principalul motiv al deschiderii anchetei il constituie faptul ca in cadrul companiei nou infiintata, o treime din totalul actiunilor ii revine lui Bruno Mentasti Granelli, unul dintre partenerii de afaceri ai premierului italian Silvio Berlusconi.

Investigatia aupra acordului dintre Eni si Gazprom a pornit ca urmare a apelului lansat, saptamana trecuta, de Enrico Letta si Pierluigi Bersani, fosti ministri ai industriei si actualmente membri ai coalitiei opozitiei din Parlament, asupra a ceea ce ei au numit un conflict de interese cu primul ministru Silvio Berlusconi.

Autoritatea anti-monopol italiana vrea ca printr-un control mai sever aupra conductelor de transport ale gazelor naturale, sa diminueze dominatia Eni pe piata de gaz natural din Italia, considerata a treia ca marime din Europa.