Explozia de e-mailuri are o consecinta mai putin asteptata pentru cei care lucreaza la birou, mai precis duce la dezvoltarea unei generatii de functionari diformi, supraponderali si apatici, ne avertizeaza expertii britanici.

Ceea ce altadata se transmitea de la un coleg la altul prin viu grai sau mai precis prin deplasarea fizica, acum se poate rezolva printr-un simplu click. Concluzia: tot mai putini angajati fac "exercitiu" la locul de munca.

Ca atare, unele companii britanice au luat decizia de a-si pune la regim angajatii si cea mai simpla metoda a fost aceea de a interzice macar pentru o zi trimiterea de e-mailuri interne, intre angajatii aceluiasi departament sau care se afla in aceeasi cladire.

Sport England a decretat "E-mail Free Friday" vinerea care urmeaza, pentru a-si tine angajatii activi.

Dr Dorian Dugmore, expert international in domeniul bolilor de inima sustine ca pierdem ca angajati la birou milioane de ore de exercitii fizice, prin alegerea solutiei de a trimite mailuri in loc sa ne deplasam.

"Media de exercitiu fizic rezultat din activiatea de birou a scazut in Marea Britanie mult sub cele 40 de minute recomandate zilnic" adauga Dugmore. "Sunt constienti de necesitatea celor cinci pauze alimentare de fructe si legume zilnic. A venit momentul sa aplicam aceeasi tactica si in cazul sedentarismului la birou."

In multe tari dezvoltate se observa aparitia unor "sclavi ai ecranului", care trimit e-mailuri colegului de vizavi fara a-i adresa macar o vorba.

"Daca am mari nivelul activitatii zilnice cu doar 10% in Albion, am putea salva 6.000 de vieti si 500 de milioane de lire sterline anual. Un milion mai putin de obezi in Anglia inseamna sa avem cu 15.000 de bolnavi de inima mai putin, cu 34.000 de diabetici de Tip 2 mai putin si cu 99.000 de hipertensivi mai putin" a conchis Dugmore.