Romania risca sa reintre intr-o zona a fiscalitatii ridicate, au avertizat ieri reprezentanti ai organizatiei patronale UGIR - 1903. Impozitarea dividendelor cu 16%, concomitent cu cota de 16% aplicata profitului, vor ridica la 29,44% nivelul total al fiscalitatii, in conditiile in care in tarile din jur se situeaza intre 19% si 27,75%.

Reprezentantii UGIR 1903 propun ca, minimum doi ani de acum incolo, cota de impozitare a dividendelor sa ramana la actualul nivel de 10%. ,Daca se va introduce un nivel de 16% si pentru dividende, ne vom departa foarte mult de vecinii nostri din Est", spune Ioan Coraci, presedintele UGIR-1903. Majorarea fiscalitatii survine dupa ce, in primele noua luni ale anului, povara fiscala a fost redusa.

Noua politica din spatele propunerilor de modificare a Codului Fiscal ,nu contine elemente care sa duca la crestere macroeconomica", spun oamenii de afaceri.

Acestia sunt nemultumiti de intentiile Ministerului Finantelor Publice de a limita deductibilitatea taxelor de inscriere, a cotizatiilor si contributiilor firmelor la diferite organizatii patronale, camere de comert, organizatii internationale, la un nivel de 2.000 euro/an.

,Sunt organizatii care trebuie sa plateasca la forurile europene cotizatii de 5.000 euro/an, ceea ce inseamna ca acestea vor trebui sa aduca bani de acasa".

Romania nu mai are nevoie de "mangaierea parinteasca a FMI"

In conditiile in care oamenii de afaceri s-au lovit de masuri arbitrare justificate prin parametrii bugetari si economici conveniti cu FMI, acestia sustin ca perioada in care Romania a avut nevoie de politicile recomandate de FMI s-a sfarsit, iar acum sunt necesare politici impuse de viitoarea calitate de stat membru al UE a tarii noastre.

"Romania are nevoie de un alt gen de politici macoreconomice, compatibile cu UE. Ratingul de tara a crescut, inflatia a ajuns la o singura cifra, crestrea economica a fost constanta. Toate aceste ofera credibilitate si nu mai este nevoie de mangaierea parinteasca a FMI", conchide Coraci.

Oamenii de afaceri, fata cu 200 de obligatii parafiscale

Proliferarea institutionala in Romania a inmultit numarul si intensitatea obligatiilor parafiscale pregatite intreprinzatorilor. Patronatul IMM-urilor a inventariat 98 de taxe parafiscale si 98 de tarife parafiscale in paienjenisul carora trebuie sa se descurce intreprinzatorii.

Intre acestea, taxe ilare precum tariful de canalizare pentru apa pluviala, in regiuni in care se inregistreaza perioade lungi de seceta.

Taxele Registrului Comertului si cele notariale, nejustificat de mari

Un sondaj al CNIMPPR privind taxele parafiscale arata ca 53 la suta din intreprinzatori le considera justificate sau partial justificate, in timp ce 13 la suta le considera total nejustificate. Chiar daca nu toate cele 200 de taxe sunt valide pentru fiecare firma, pentru o microintreprindere cu 5 salariati plata si monitorizarea a 20 de taxe nu e treaba usoara.

Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIMPPR, spune ca fata de acum doi ani, cand patronatul monitoriza 250 de taxe, situatia s-a mai imbunatatit, dar este inca departe de a fi intr-o stare de normalitate. Intreprinzatorii sunt deranjati cel mai mult de taxele Registrului Comertului si de taxele notariale, considerate prea mari in raport cu serviciile prestate.

De asemenea, tot in topul nemultumirilor se afla taxele pentru primirea autorizatiilor de mediu si cele platite catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale.

41 la suta din intreprinzatori considera ca tarifele Registrului Comertului sunt prea mari, 34 la suta ca plata comisioanelor la fondul de salarii catre Ministerul Muncii este nejustificata, iar 31 la suta ca tarifele pentru autorizatiile de mediu sunt neadecvate.

Intreprinzatorii considera ca rovigneta e o dublare a taxei de drum, inclusa deja in pretul benzinei, si ca, in conditiile in care iti platesti lunar taxele si impozitele, nu e normal sa platesti o alta taxa pentru a demonstra ca nu ai obligatii fiscale neachitate.

Delia Budurca , Doru Cireasa