Romanii care raman in spatiul Schengen peste termenul maxim de trei luni ar putea scapa fara a le fi suspendate pasapoartele la revenirea in tara. Decizia a fost luata ieri, de Senat, la propunerea peremistului Gheorghe Funar, si modifica o ordonanta a guvernului care introducea aceasta sanctiune. Decizia finala va fi luata insa de Camera Deputatilor.

Senatorii au mai decis ca romanii sa nu mai arate la granita invitatii sau alte documente care sa justifice scopul vizitei in strainatate. „Nu putem ostraciza pe toata lumea, pentru un numar mic de cetateni care au facut probleme", a declarat Norica Nicolai.

Reprezentantul guvernului, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor Mircea Alexandru, nu a reusit sa-i determine pe senatorii coalitiei sa respecte decizia executivului. Opinia Noricai Nicolai a fost sustinuta de un mare de numar de senatori ai aliantei guvernamentale. Potrivit statisticilor MAI, anul trecut au fost trimisi inapoi 24.000 de romani.

Senatul a mentinut celelalte conditii impuse de guvern pentru iesirea din tara: asigurarea medicala, biletul de calatorie dus-intors sau cartea verde a masinii si o suma minima de bani. Decizia senatorilor nu are consecinte imediate.

Invitatiile si documentele justificative raman, deocamdata, obligatorii, pana cand ordonanta va fi votata si de Camera Deputatilor, care va avea ultimul cuvant.