Hidroelectrica a limitat cantitatile de energie pe care le exporta si cota alocata furnizorilor privati, de care s-a legat Basescu. La anul, o cincime din productie va fi scoasa la licitatie.

Societatea Hidroelectrica a diminuat cantitatile de energie livrata pe piata concurentiala din tara si la export si a crescut preturile de livrare la unele dintre acestea, dupa cum a declarat directorul general al companiei, Traian Oprea.

In acelasi timp, potrivit unor surse din cadrul Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei, noua legislatie privind afacerile cu energie va stabili ca Hidroelectrica va fi obligata sa vinda energia la licitatie, incepind cu ianuarie 2006, iar licitatia nu va mai fi organizata de societate, ci de operatorul comercial al pietei, OPCOM, care este o institutie independenta.

„I-am obligat sa renegocieze"

Oprea a spus ca au fost limitate cantitatile de energie livrate de catre Hidroelectrica furnizorilor privati, acei „baieti destepti" despre care spunea Basescu ca ar acapara energia hidro. „La patru dintre cei noua furnizori cu care avem contracte am limitat cantitatile si, in unele cazuri, am crescut si preturile.

I-am obligat la renegociere, pentru ca au crescut si preturile pe piata reglementata", a spus directorul Hidroelectrica, insa a refuzat sa dea o cifra totala. Oprea a pomenit insa de limitarea cu o treime a exporturilor Hidroelectrica, de la 5,35 TerraWati-ora, cit era contractat initial, la 4TWh.

Aceste masuri au fost luate dupa ce presedintele Basescu a atacat dur politica energetica, spunind ca piata s-a liberalizat mai devreme decit trebuia si ca, de pe urma acestui fapt, profita baietii destepti, care cumpara energie ieftina de la Hidro, in detrimentul altora care nu au acces la aceasta si trebuie sa cumpere de la Termo.

Oprea a spus ca aceste limitari de cantitati se datoreaza politicii companiei, dar nu a negat atunci cind a fost intrebat daca si reactia lui Basescu a contat.

Se taie si din cota Electrica

Din productia prognozata pentru acest an a Hidroelectrica, de 14,8 TWh, circa 4,8 TWh era contractata initial de furnizorii interni si de consumatorii eligibili.

Pentru anul viitor, Oprea a anuntat ca vor fi scosi pe piata concurentiala, la licitatie, in jur de 3 TWh (deci cam 20% din productia societatii, intr-un an normal), dintre care cam 1,1 TWh provin din cota alocata pina acum societatii Electrica, iar 1,35 TWh din reducerea cantitatii exportate.

Deci, potrivit unui calcul aproximativ, 0,55 TWh se taie (ori s-au taiat deja) din cota alocata furnizorilor privati. Rezulta ca ei au pierdut in jur de 11,5%.