La Bagdad a inceput, miercuri, procesului fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, acuzat de crime impotriva umanitatii. El va raspunde in fata justitiei pentru masacrarea a peste 140 de siiti din satul Dujail in urma cu peste 20 de ani.

Procesul se desfasoara in zona verde, zona de maxima protectie in care se afla sediile noii administratii irakiene.

Saddam Hussein a refuzat sa isi decline identitatea in fata Tribunalului special irakian pe care l-a recuzat, afirmand ca procesul ce i-a fost intentat are vicii de procedura. Procesului fostului presedinte irakian a fost amanat pentru o luna la cererea avocatilor apararii.

Alaturi de Saddam, in boxa acuzatilor se afla sapte dintre cei mai apropiati colaboratori din vremurile de glorie, fosti membri din conducerea partidului Baas.

Avocatii lui Saddam Hussein au declarat ca ar putea cere amanarea procesului cu cel putin 3 luni.

Acuzarea a avut la dispozitie doi ani in care a strins dovezi, a intervievat martori si a facut cercetari pe teren. Dosarul final are peste 800 de pagini. Completul de judecata va fi alcatuit din cinci magistrati, toti irakieni, a caror identitate nu a fost dezvaluita si care vor avea figurile acoperite pentru a nu fi supusi riscurilor.

Pericolul nu este deloc de neglijat: miscarea de insurgenta si reprezentanti ai partidului Baas au cerut atacarea militarilor americani si a colaboratorilor irakieni. Saddam Hussein va fi judecat in final pentru sapte capete de acuzare, printre care gazarea kurzilor din Halabja, invadarea Kuweitului si masacrarea tribului Barzani in 1983. Autoritatile iraniene au trimis propriul dosar de acuzare la Bagdad.