Guvernul a aprobat astazi prin ordonanta de urgenta o serie de prevederi prin care se va reduce fiscalitatea aferenta fiecarui loc de munca. Actul normativ prevede reducerea contributiei datorate de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 3% la 2,5%.

De asemenea actul normativ introduce facilitati pentru firmele care vor incadra someri in varsta de peste 45 de ani, beneficiind astfel de eliminarea obligativitatii contributiei la asigurarile pentru somaj pe o perioada de un an.

Masura reducerii contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj vine dupa aceea a reducerii CAS-ului cu doua puncte procentuale

Justinian Cucu - Director general Global Tax Management a declarat in exclusivitate pentru Hotnes.ro ca masura guvernului este binevenita numai in condiitile in care baza de calcul a impozitului nu se va schimba.

In acest moment numai sumele de incadrare, respectiv cele inscrise pe carnetul de munca fac obiectul impozitarii. Daca la acestea se vor adauga, cum este de asteptat sa se intample, si banii obtinuti de angajat in urma orelor suplimentare, sporurilor si primelor, atunci decizia guvernului este lipsita de esenta initiala.

Necesitatea adoptarii unor reglementari care sa acorde facilitati angajatorilor de absolventi de studii superioare era evidenta in conditiile in care rata somajului in randul acestora se situeaza la nivelul de 20%, cel mai mare din randul statelor din UE.

Principalele decizii promovate de actul normativ adoptat de Guvern sunt:

-Persoanele care se asigura benevol in cadrul sistemului de asigurari pentru somaj (liber-profesionisti, membri ai asociatiilor familiale), vor plati o contributie de 3,5% din venitul lunar (fata de 4% potrivit reglementarilor anterioare).

-Scutirea angajatorilor de plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente absolventilor incadrati, pe o perioada de 12 luni.

-Scutirea angajatorilor care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale de plata contributiei la fondul de somaj, pe o perioada de un an.

-

Asigurarea unui grad mai ridicat de ocupare a fortei de munca din randul somerilor aflati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, prin cresterea ponderii locurilor de munca ocupate de acestia in totalul locurilor de munca nou create ca urmare a acordarii de credite angajatorilor, de la 50% la 60%.

La sfarsitul lunii august 2005, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 5,6%, cu 0,7 puncte procentuale mai mica fata de cea din luna august a anului 2004 (cand aceasta a fost de 6,3%), si cu 0,1 puncte procentuale mai mare fata de cea din luna iulie 2005.