Saptamana trecuta s-au incheiat lucrarile de reparatii si modernizare la scoala generala nr. 1 Valea Mare, Babeni, judetul Valcea. Partea cea mai consistenta a lucrarilor a fost finantata de producatorul bucurestean de echipament greu Kvaerner IMGB.

"Istoria acestei sponsorizari este foarte simpla", a spus liderul sindical Alexandru Voicu. "Oamenii nostri au fost impresionati de dezastrul produs de inundatiile din aceasta vara si au decis sa aduca din propriile lor venituri o contributie modesta, dar oferita din suflet, la eliminarea efectelor acestor inundatii.

Nevoile sunt desigur cu mult mai mari decat posibilitatile noastre, asa incat am cautat o comunitate depotriva lovita grav de inundatii si in acelasi timp lipsita de resurse financiare semnificative.

Am dorit sa ajutam o scoala pentru ca, desi nenorocirea a lovit oameni de toate varstele, pana la urma copiii sunt deopotriva categoria cea mai vulnerabila si investitia cea mai buna in viitor".

Judetul Valcea in general si orasul Babeni in particular au fost printre cele mai grav afectate regiuni din tara de inundatiile din luna august.

Babenii, un mic oras de circa 11.000 locuitori localizat la 17 kilometri de Ramnicu Valcea, au fost loviti de inundatii de trei ori in zece zile, nivelul maxim al apelor depasind pe alocuri 1,5 metri.

Scolile orasului au fost si ele grav avariate, apa inundand puturile de apa potabila, distrugand lemnaria si tencuiala.

"Babenii au mai multe scoli, insa cel mai rau ne-au afectat distrugerile provocate scolii generale cu clasele I-VIII Valea Mare", a afirmat Antim Marinescu, directorul coordonator al celor patru unitati de invatamant din Babeni.

Scoala respectiva este de departe cea mai mare dintre unitatile de invatamant din Babeni.

Impreuna cu cele doua grupe de gradinita, scoala concentreaza doua treimi din populatia de varsta scolara a localitatii, respectiv peste 300 de copii care invata in doua schimburi, astfel incat resursele investite in aceasta scoala au impactul maxim posibil.

Scoala este unitatea de invatamant de elita a orasului, avand personal didactic corespunzator calificat, chiar daca dotarile tehnico-materiale inca lasa mult de dorit.

Cladirea scolii este relativ mare (peste 600 mp construiti), gazduind atat scoala cu clasele I-VIII, cat si cele doua grupe de gradinita. Ea beneficiaza de sase sali de cursuri, o sala destinata unui viitor laborator de calcul, un laborator de stiinte, cancelarie, atelier, magazii etc.

"Am fost sincer impresionati de seriozitatea oamenilor, a autoritatilor din Babeni si de modul cum isi fac datoria", a adaugat directorul general al Kvaerner IMGB, Florin Antonescu. "Cu resursele extrem de modeste pe care le-au avut la dispozitie, au realizat deja foarte mult, fara sa astepte ajutoare.

Asa incat ne-am alaturat initiativei angajatilor nostri si am decis ca firma Kvaerner IMGB sa tripleze din fondurile companiei suma donata de membrii de sindicat, ajungand astfel la un total de peste 200 de milioane de lei".