impartiali. De scorul meciului Bodu – Becali depinde cum va arata Romania de miine.

Un tip se duce la sediul fiscului, tipa, da din miini, il ia la rost pe portar, urla ca sa vina mascatii sa vedem ce pot sa ii faca lui, lu’ Jiji. Apoi, se duce la o televiziune unde spune ca seful fiscului este un handicapat inconstient pe care il maninca pielea. Toate astea se intimpla in Romania care asteapta sa intre in Europa.

Nu e un caz obisnuit de lupta intre fisc si un cetatean nemultumit. E un razboi intre Romania blocata in modelul mexican, in care personaje iesite direct din pestera sfideaza institutii, oameni si bun-simt si se plimba la televiziuni corupte unde un public imbecilizat trimite mesaje de adeziune.

De cealalta parte, este o posibila Romanie in care toti ne platim impozitele si nu mai exista granguri imuni din oficiu.

Lumea fotbalului romanesc e plina de indivizi coboriti parca din filmul „Nasul", chiar mai ingimfati si mai prosti decit mafiotii de acolo, asa cum orice caricatura e mai proasta decit originalul. La urma urmei, imi e indiferenta lumea lui Borcea, Becali x 2, Vama, Mitica s.a.

Cind i-am descoperit, au fost amuzanti citeva saptamini, apoi m-au plictisit si acum ii ocolesc, resemnat cu ideea ca acolo unde se aduna pasiunea publica se ingramadesc si scursurile societatii. Dar acum aflu ca nici macar nu se dau mari pe banii lor, se dau pe banii nostri.

Ma gindesc ca sint un fraier pentru ca imi platesc impozitele. Aud, cu stupoare, oameni de buna-credinta exprimind varii dubii. Ca taxele sint prea mari si de aceea cluburile nu le platesc. Taxele sint egale acum pentru profesori si fotbalisti.

Si daca un dascal plateste x% impozit, nu stiu de ce tipii aia incapabili sa lege doua cuvinte care cistiga de vreo 400 de ori mai mult ar trebui sa plateasca mai putin. Dar nici macar nu vorbim aici despre un regim legal preferential pentru fotbal. Vorbim despre ideea ca o intreaga industrie sa fie scutita, tacit, de la plata taxelor.

Asta s-a intimplat pina acum, cu tipi ca Blanculescu cel dur la guvern: plateam noi ca sa-si dea astia aere.

Acelasi Jiji spune ca se intoarce Basescu din Coreea si ii face dreptate. Basescu l-a primit la Cotroceni, acum citeva luni. Daca-i dai nas lu’ Ivan... Dar abia astept sa se intoarca, poate, aflam si noi daca presedintele vrea sa conduca Romania lu’ Jiji si Mitica sau o Romanie in care institutiile sint puternice.

Pentru ca asta e miza: sint capabile institutiile romanesti sa actioneze in interesul public? Pina acum nu au fost.

Iar daca derbedeii din fotbal ameninta ca nu mai joaca, n-au decit. „Sa se faca dreptate, chiar de ar fi sa piara lumea", spune un celebru dicton latin. N-om fi chiar atit de radicali, dar macar citeva etape dintr-un fotbal oricum jalnic am putea sacrifica si noi pentru o cauza buna.