Atacul Fiscului la adresa cluburilor de fotbal cu datorii face victima dupa victima. FC Brasov a fost al doilea club ale carui datorii, in suma de 188 miliarde lei, urmeaza sa fie recuperate dupa sechestrarea averii patronului. Oficialii Fiscului spun ca ultimatumul dat cluburilor de fotbal sta in picioare: patronii mai au o saptamana sa-si plateasca datoriile.

In zilele ce urmeaza vor fi instituite noi sechestre. Nu vom sti insa care vor fi cluburile victima. Oficialii Fiscului nu vor sa le dea inca in vileag numele de teama ca patronii isi vor instraina actiunile si averea inainte de instituirea sechestrului.

Victima numarul doi - FC Brasov

Ioan Neculaie, fostul actionar majoritar al FC Brasov, a fost al doilea, dupa Gigi Becali, pe lista sefului Fiscului in ce priveste sechestrarea averii personale. Finantele Publice din Brasov au pus ieri sechestru asigurator asupra halelor Uzinei Roman Brasov, detinute de Ioan Neculaie, care este in prezent doar presedinte al clubului. Motivul sechestrului: acoperirea datoriilor neplatite de FC Brasov.

„Clubul de fotbal brasovean are datorii de 188 miliarde de lei. Deja a fost deschis un proces penal impotriva Asociatiei Nepatrimoniale Fotbal Club Brasov, care administreaza clubul, dar procurorii au decis neinceperea urmaririi penale. Astazi (n.r.

- ieri) Administratia Finantelor Publice a instituit sechestru asigurator pe bunurile mobile ale asociatului FC Brasov, Ioan Neculaie, adica pe halele Uzinei Roman Brasov. Din acest sechestru se acopera datoria integral", a spus Lucian Voinescu, seful Finantelor brasovene. Ca urmare, Neculaie nu mai poate instraina bunurile aflate sub sechestru. Omul de afaceri neaga masura luata de finantisti.

„Nu mi-au pus nici un sechestru. Daca voiau sa puna sechestru trebuia sa puna pe stadion sau pe jucatori, dar nu pe Roman. Si chiar daca imi pun, scap de el in instanta. Ca doar avem si noi legi in tara asta si putem sa ne folosim de ele. Si nu sunt 188 de miliarde de lei datorii, ci doar 73 de miliarde de lei, restul sunt niste penalitati", a explicat presedintele CA al FC Brasov.

Care ar vrea esalonarea datoriilor pe 15-20 de ani, ceea ce ar permite cluburilor sa dea sume mici in fiecare an. „Nu e vina mea ca am fost timp de sase ani singurul prost care am sustinut echipa de fotbal a Brasovului. Nu se poate sa desfiinteze echipa asa cu una cu doua", mai spune Neculaie.

Problemele financiare ale FC Brasov au inceput in 2003, cand s-au descoperit datorii de 18 miliarde de lei, impozite neachitate din veniturile jucatorilor.

Deocamdata, fara sechestru la Otelul Galati

FC Otelul Galati figureaza pe lista neagra a cluburilor cu datorii la bugetul general, cu 3.069.397 de euro (10.742.891 de lei noi). Marius Stan, presedintele Clubului Otelul, nu intra insa in panica. El crede ca bunurile clubului nu vor fi sechestrate, „cel mult, ar putea fi blocate conturile", deoarece stadionul este al combinatului Mittal Steel.

Conform Registrului Comertului, Fotbal Club Otelul SA este o societate detinuta de persoane fizice, care n-are nicio legatura cu indienii de la Mittal Steel.

Simona Popica

Alina Comsa-Durbaca

Liviu Mateescu