Potrivit unui studiu facut de PriceWaterhouse Coopers, preluat de Antena 3, salariile din Romania inregistreaza cea mai mare crestere din regiune. Totodata, in tara noastra se inregistreaza cele mai mari discrepante dintre salariile angajatilor.

Specialistii au analizat veniturile a 100.000 de angajati de la peste 100 de companii din Romania, cele mai multe cu cifre de afaceri cuprinse intre 10 si 100 de milioane de euro.

In ultimul an, in Romania a avut loc cea mai mare crestere salariala in raport cu inflatia, comparativ cu Cehia, Slovacia si Ungaria, tari cu un nivel de trai superior.

Chiar daca in Romania se inregistreaza si cea mai mare inflatie, ea nu este decat cu 2 procente peste cea din Ungaria si Slovacia, iar cresterea salariala este simtitor mai mare.

In schimb, Romania nu sta la fel de bine la capitolul beneficiilor acordate angajatilor. Ofera cele mai mici pensii private, cele mai putine bonuri de masa, cele mai mici subventii pentru transport si cele mai mici oportunitati de a face sport.

Studiul prezinta si tendintele in politicile salariale din tara noastra. In 1997-1999 s-a pornit de la o situatie in care majoritatea beneficiilor erau orientate catre manageri, ajungandu-se ca in urmatorii doi ani ele sa se diversifice si sa se adreseze tuturor angajatilor.

In 2003 si 2004, cele mai multe companii ofereau pachete diferentiate pe categorii de salariati, iar in ultimul an s-a ajuns la situatia ca angajatul sa-si poata alege pachetul de beneficii.

Cand este vorba despre beneficii, ele difera in functie de specificul companiei. Bancile acorda credite preferentiale angajatilor sai, companiile din sectorul financiar ofera bunuri gratuit sau cu preturi reduse, iar cele din domeniul IT le ofera abonamente telefonice.

Alta tendinta relevata de acest studiu este negocierea salariului in lei sau in valuta.

Daca in 1997, 60 % dintre angajati isi negociau salariul in valuta, in ultimii ani romanii au mizat pe leu, astfel incat in acest an raportul este inversat: 40 % au negociat salariul in valuta, iar 60 % in lei.