Lukoil, cel mai mare producator de petrol al Rusiei si compania canadiana Petrokazakhstan, cauta o solutie amiabila pentru a ajunge la o intelegere in privinta intentiilor canadienilor de a vinde Turgai Petroleum, catre Chinese National Petroleum Corporation (CNPC).

Obiectul parteneriatului il constituie exploatarea campului petrolier din Kumkol, aflat in sud-vestul Kazakhstanului. Petrokazakhstan si-a anuntat intentia de a vinde partea lor de actiuni (50%) catre compania Chinese National Petroleum Corporation (CNPC).

Actionarii de la Petrokazakhstan, ale caror active sunt toate in Kazakhstan, au votat, joi, pentru tranzactionarea companiei catre Chinese National Petroleum Corporation (CNPC) pentru suma de 4,2 miliarde de dolari. Conform legislatiei canadiene, acordul trebuie aprobat in instanta.

Ca urmare, instanta a amanat, pentru moment, luarea unei decizii in aceasta privinta, lasandu-le celor doua parti implicate (Lukoil si PetroKazakhstan) un interval de 8 zile, pentru a-si clarifica intentiile.

Conform acordului de parteneriat dintre Lukoil si PetroKazakhstan, Lukoil are prioritate in a cumpara Turgai Petroleum, in situatia in care Petrokazakhstan ar intentiona sa renunte la cele 50% din actiuni.