Dupa aproape un an din mandatul "anticoruptie" al actualei puteri, coruptia din Romania a ramas neclintita in clasamentul international al probei fiind campioana zonei la coruptia generalizata.

Singurul lucru realizat in aceasta perioada a fost dezvelirea unor noi suprafete de coruptie si incercarea grupurilor de interese de a-si mentine protectia impartindu-se pe langa Palate, ministere si televiziuni. Migratia stolurilor de interese insi are si ea episoadele ei, nu lipsite de culoare.

Dl Gusa povestea ca dupa primul tur al alegerilor, cand PSD castigase parlamentarele iar dl Basescu era pe locul doi in finala, de la sediul Aliantei au fugit rapid toti combatantii de frica sa nu-i vada PSD in tabara pierzaniei.

Dupa victoria dlui Basescu, cei fugiti la greu s-au intos rapid la bine intrand direct in guvern, nominalizati chiar de presedinte care le-a apreciat, se vede treaba, mobilitatea. Dar cum altfel? Dl Basescu stie ca politica se bazeaza pe astfel de oameni. De-asta nici coruptia nu s-a ostenit sa coboare macar cateva trepte in clasament.

De ce s-o fi facut? Doar ca sa-i ia locul o coruptie mai saracacioasa? Ca parlita din Burkina Faso? In fata acestei amenintari, sistemul de alarma al coruptiei se declanseaza automat.

E ceva s-o vezi pe dna Rodica Stanoiu fost ministru al justitiei, parlamentar cronic, profesoara universitara la nenumarate Facultati, vaitandu-se ca e victima "antipatiei" personale a actualului ministru Monica Macovei.

Antipatia dnei Macovei nu scuza insa cu nimic faptul ca dna Stanoiu si-a recalculat pensia oferindu-si ilegal statutul de magistrat - asa cum i-a oferit, tot ilegal, statutul de notar nevestei ministrului Miron Mitrea. Ca dna Stanoiu, femeie instarita, s-a lacomit si la o pensie nemeritata, dupa atatea lefuri paralele, treaca-mearga. Sa zicem ca nu se poate stapani cand e vorba de bani.

Dar de ce isi pune pacatele pe seama dnei Macovei? Las´ ca dna Macovei pare sa se antipatizeze in primul rand pe sine.

Altfel cum si-ar fi pus in joc tot prestigiul - pe casa nationalizata cumparata de parintii sai in ciuda proceselor castigate anterior de mostenitoarea legala? Ce-i trebuia dnei Macovei o asemenea pata? Ca sa demonstreze ca diferenta dintre anticoruptie si coruptie e doar cantitativa? Si ca in timp ce coruptia PSD ia cu toptanul, anticoruptia Aliantei ia la bucata? Macinand aceeasi faina, dl

Morar, noul sef al DNA, a cerut Parlamentului sa-i lase girofar la masini pentru a-i prinde mai repede pe corupti. Si-atunci, cum ii deosebeste politia rutiera pe grabitii procurori de marii vitejisti corupti? Mai bine si-ar pune girueta - sa afle drumul cel mai scurt de la Burkina social-democrata la Faso-anele Aliantei.