Dupa doua saptamani de la seismul devastator din Asia de sud, cosmarul pakistanezilor continua. Un ultim bilant dat publicitatii de autoritati a intrecut cele mai negre asteptari si cutremura o lume intreaga: aproape 80.000 de morti. ,Cei care au murit sunt cei norocosi", spune un pakistanez batran. In urma cutremurului din 8 octombrie au ramas fara case 3,3 milioane de oameni.

Printre ei, zeci de mii de copii orfani. UNICEF spune ca, daca nu se iau masuri, vor muri in urmatoarele saptamani peste zece mii de copii. De foame, din cauza ranilor, a bolilor sau de frig. Se apropie iarna, iar in satele din munti exista peste 120.000 de copii la care echipele de salvatori inca nu au ajuns.

Guvernul pakistanez cauta solutii pentru cresterea si educarea unei intregi generatii de orfani, dar refuza adoptiile internationale. Obligati adesea sa sape adevarate tunele prin moloz pentru a elibera drumurile spre zonele sinistrate, soldatii pakistanezi cara pe potecile intortocheate de munte cu ajutorul magarilor din dotare paturi si haine in satele situate la altitudine mare.

Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a avertizat ca, din totalul fondurilor de care ONU ar avea nevoie pentru a ajuta Pakistanul, comunitatea internationala nu s-a angajat sa acorde decat 12 la suta.