Deputatii au adoptat ieri, in mai putin de o ora, 62 de articole ale noului Regulament al Camerei Deputatilor, dupa doua luni de taraganari, piedici, injurii si baracadari in plen.

Conform compromisului dintre Putere si Opozitie, care a mers struna pana acum, dezbaterile ar trebui sa se incheie luni cand este asteptat si votul final pe regulament. Potrivit presedintelui de sedinta, deputatul PSD Miron Mitrea, doua sau trei articole ale Regulamentului au fost retrimise la comisia juridica care va prezenta luni plenului punctul de vedere asupra acelor articole.

Intre timp, Adrian Nastase pare sa se fi resemnat cu pierderea postului de presedinte al Camerei. El a atras insa ieri atentia ca daca va fi revocat din functie este necesara renegocierea intre partide a presedintiilor comisiilor parlamentare.

"In momentul in care am contat pe un anumit tip de majoritate, in cadrul acelei majoritati s-au facut anumite aranjamente care, fara indoiala, in momentul in care voturile ar merge pentru o alta solutie, atunci ar fi foarte ciudat ca ceea ce am dat noi ca bonus, ca supliment in cadrul negocierilor respective sa fie pastrat, in conditiile in care voturile respective ar merge catre adversarii nostri din Parlament", a declarat Nastase.

El a mai spus ca distributia posturilor este o chestiune care va trebui sa fie vazuta cu atentie, pentru ca pachetul de negociere pe majoritatea initiala si pe formula initiala a determinat o anumita configuratie a conducerii Camerei si a conducerii unora dintre comisii si, teoretic, aceasta problema ar trebui sa fie revazuta, daca s-ar ajunge la o noua varianta.

Chiar daca Nastase a luat act de posibilitatea de a fi schimbat, totusi, el mai crede in posibilitatea ca articolul 25 sa fie respins de Curtea Constitutionala.

El a precizat ca grupul PSD din Camera va finaliza probabil pana marti, adica a doua zi dupa votul final, textul sesizarii pe care o va adresa Curtii Constitutionale in legatura cu neconstitutionalitatea unor prevederi din noul Regulament.

Nastase nu a precizat daca sesizarea PSD va viza si alte prevederi din Regulament in afara articolului 25 referitor la revocarea din functie a presedintelui Camerei.

"Vom face o examinare atenta si vom decide probabil pana marti care va fi varianta finala de sesizare. Sesizarea va fi facuta de grupul parlamentar, in legatura cu temele pe care noi le consideram, eventual, neconstitutionale", a adaugat presedintele Camerei.

Pe de alta parte, el s-a declarat multumit de faptul ca deputatii au reusit sa-si respecte angajamentul de a finaliza dezbaterile la noul Regulament pana luni. El a mentionat ca operatiunea de modificare a Regulamentului este una necesara in orice Parlament care invata din disfunctiile pe care le are si incearca in permanenta sa aduca intr-o forma cat mai buna procedura legislativa.

Nastase a numit o "dovada de intelepciune la nivel politic" faptul ca s-a acceptat aplicarea Regulamentului doar dupa 25 de zile de la adoptare si a afirmat ca PSD va accepta decizia Curtii Constitutionale, indiferent care va fi aceasta.

Nastase a declarat insa ca, in situatia in care va fi revocat din functia de presedinte al Camerei, nu va accepta un post de vicepresedinte al acestui for legislativ, pentru a nu da satisfactie unora dintre cei care au considerat ca batalia din aceste luni a fost pentru postul sau sau pentru el.

"Am spus ca este o chestiune de principiu, o chestiune de respectare a Constitutiei si nu este vorba de mine sau de ce post as putea sa am. Eu cred ca am o valoare mai mare sau mai mica prin ceea ce am facut sau prin ceea ce o sa fac, indiferent de postul in care m-as gasi.

Dar, eu sunt convins, fara indoiala textul Constitutiei este suficient de clar pentru a considera ca decizia Curtii va fi in acest sens", a mai spus Nastase. Asadar situatia celor doi presedinti va fi transata de Curtea Constitutionala.

Aceasta institutie a atras atentia si cu ocazia pachetului de legi pe justitie si proprietate, cand a respins articolele cele mai sensibile propuse pentru reforma sistemului judiciar. Componenta acestui for este in masura sa dea emotii pentru adoptarea noilor regulamente cata vreme sapte din cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au fost numiti de fosta Putere.

Patru dintre acestia au ocupat, de-a lungul vremii, demnitati executive, legislative ori judecatoresti, sub guvernarile PDSR sau PSD.

Nicolae Cochinescu a fost procuror general pe vremea regimului Iliescu de pana in 1996, Ion Predescu a fost senator PDSR si PSD cateva legislaturi la rand si chiar ministru al Justitiei, Acsinte Gaspar este fost deputat si ministru pentru Relatia cu Parlamentul in Cabinetul Nastase, iar Petre Ninosu a fost parlamentar si, pentru doi ani, ministru PDSR al Justitiei.

Langa ei poate fi asezat si Viorel Serban Stanoiu, sotul Rodicai Stanoiu, fost ministru al Justitiei.

In momentul in care avizul CCR a blocat reforma in Justitie, Alianta a vorbit insistent de posibilitatea de a schimba componenta acestui for prin referendum pentru a nu se mai impiedica la orice masura de oamenii fostei guvernari.

Totusi, presedintele Romaniei Traian Basescu a indicat la scurt timp dupa aceea ca deciziile CCR trebuie respectate. Mai nou, el a acceptat in mod public ca punctele sensibile din regulamentele sa fie transate de CCR.