Cand vezi ca se cer 6335 RON, adica vreo 2100 de dolari, pentru cinci zile de Revelion la Hotel Piatra Mare din Poiana Brasov, prima reactie, daca nu stii cum merg lucrurile in turismul romanesc, este sa te freci la ochi, crezand ca ai vazut dublu.

Chiar si dupa ce te dai mai aproape si constati ca pretul este pentru doua locuri si cuprinde cinci nopti de cazare, cu mic dejun si cina incluse, plus masa de Revelion, tot te ia cu ameteala, pentru ca 1050$ de persoana nu-i chiar suma pe care sa si-o permita tot romanul, ba chiar nici tot neamtul sau tot francezul.

Ca si in anii trecuti, hotelierii de la munte mizeaza la maximum pe dorinta celor bogati de a fi vazuti de Revelion in statiunile "de fite". Numai "fraierii" pleaca in sejururi exotice; daca esti "bazat", musai sa arunci cateva mii de euro pe cateva zile in Poiana.

Noutatea este insa data, pentru Revelionul 2006, de faptul ca si alte statiuni de pe cuprinsul tarii au simtit ca "se poate", asa ca nu numai Poiana Brasov, Predealul sau Sinaia vor fi "zone interzise" pentru romanul de rand in perioada Revelionului.

Daca la Bazna a ajuns sa coste un sejur de patru nopti, la trei stele, 1480 RON de persoana, nici nu mai este de mirare ca in Poiana preturile rup lantul.

Predealul tine si el steagul sus, cu tarife ce depasesc in general 1000 RON de persoana pentru sejurul de Revelion. Vrei sa stai trei nopti la Eden la trei stele, scoti din buzunar 990 RON de persoana, iar in pret nu intra decat cazarea si masa festiva de Revelion.

La Belvedere, tot la trei stele, dubla costa 2450 RON, iar la banii astia primesti si mic dejun pentru cele doua persoane.

N-ai sanse sa scapi mai ieftin nici in Busteni sau Sinaia, unde preturile pot ajunge si la 3360 RON pentru o camera dubla (Hotel International, patru stele, Sinaia).

Pentru trei nopti de cazare, pensiune completa si o masa festiva de Revelion, 1680 RON de persoana par totusi cam mult, dar toti tour-operatorii prezenti la targ sunt de acord ca gradul de ocupare pe Valea Prahovei se va apropia de 100% cu ocazia noptii dintre ani.

Nu-i vorba, ca si la trei stele, la Alexandros in Busteni, patru nopti de cazare costa 1610 RON/persoana in camera tripla.

Mai poti vedea tarife pe la 150-200 de euro de persoana doar in statiunile balneare, pentru sejururi de trei nopti. Astfel, la Caciulata, la Hotel Traian, Revelionul costa 476 RON, dar cu "surprize" de genul "4 RON pe zi pentru televizor color, in limita disponibilitatilor".

La Baile Felix, pentru 5 nopti la Hotel Padis (doua stele), scoti din buzunar 682 RON, iar la Olanesti dai 660 RON daca vrei 3 nopti de cazare la doua stele si masa festiva la restaurant de categoria I.

De Valea Prahovei te mai poti atinge doar la cabane gen "Valea cu Pesti" din Posada (750 RON) sau "Clubul de golf Lac de Verde" (1285 RON pentru doua persoane, patru nopti). In statiunile mari insa, lucrurile sunt clare: la hotel sta numai cine are pregatite minimum 10 milioane de lei vechi pentru cazare.