Autoritatile romane si reprezentantii Fondului Monetar International au inceput, ieri, la Bucuresti, discutiile pe marginea acordului incheiat in vara anului trecut. Expertii institutiei financiare internationale s-au intalnit, ieri, cu oficialii Ministerului Finantelor si cu cei ai Bancii Nationale a Romaniei, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale.

Potrivit acestora, ieri a venit in Romania si negociatorul sef al institutiei financiare internationale in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe. Aceleasi surse au afirmat ca expertii FMI sunt interesati de analizele bancii centrale privind evolutia creditului si a impactului produs de noile reglementari ale BNR.

Misiunea este programata sa se incheie in urmatoarele doua saptamani, de rezultatul discutiilor depinzand continuarea acordului pana la jumatatea anului viitor sau abandonarea intelegerii. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a declarat, recent, ca acordul va fi inchis automat daca nu se ajunge la o intelegere in cadrul actualelor negocieri.

Prima intalnire a reprezentantilor institutiei financiare cu premierul Calin Popescu -Tariceanu va avea loc, cel mai probabil, in cursul saptamanii viitoare.

Subiectele cele mai fierbinti aflate, probabil, pe ordinea de zi a discutiilor cu FMI, sunt bugetul pe 2006, aprobat de Guvern la inceputul saptamanii trecute, si propunerile de modificare a Codului Fiscal, aflate in dezbatere publica.

Incheiat in luna iulie a anului trecut, actualul acord stand-by ofera Romaniei posibilitatea sa acceseze fonduri de circa 400 de milioane de dolari. Autoritatile de la Bucuresti au decis insa sa considere acordul ca fiind unul de tip preventiv, in care tragerile de fonduri de la FMI sa nu fie efectuate decat in cazuri de evenimente neprevazute.