1. Cum sa fii bun, de Nick Hornby

colectia Raftul intai

traducere din engleza de Radu Paraschivescu

Cum sa fii bun zi de zi? Ca sa devii moral si virtuos cum scrie la carte, ai nevoie de un manual? Asta cred David, ziarist cinic convertit la idealism, si vindecatorul GoodNews.

O disectie a moravurilor clasei de mijloc si portretul unei casnicii agonizante.

Un tata isi obliga copiii sa-si doneze computerul si jucariile la un orfelinat, incercand sa redistribuie astfel echitabil bogatia, ii invita pe pacientii disperati si nevrozati ai sotiei sa ia pranzul in compania familiei, zdruncina existenta pasnica a intregului cartier. Totul din dorinta de a fi BUN.

Sa razi sau sa plangi?

Un cocteil dulce-amar de intelepciune si compasiune: oare virtutile biblice pot fi reinstaurate intr-o suburbie britanica moderna?

2. Accept orice, de Peter Mayle

colectia Rasul lumii

traducere din engleza de Irina Negrea

Englez cu pedigri italian, Luciano Bennett ajunge in Franta dornic sa-si gaseasca de lucru. El isi ofera serviciile printr-un anunt la ziar, sperand ca soarta ii va surade. Cand milionarul excentric Julian Poe il angajeaza pentru marunte acrobatii fiscale, Bennett rasufla usurat.

Numai ca respiratia se accelereaza peste masura in clipa cand descopera ca afabilul Poe nu e un gentleman extravagant, ci un escroc cu anturaj suspect si preocupari pe masura.

Din Provence la Monte Carlo si din tihna unei casute cochete in luxul vehement al unui iaht ancorat in buza Mediteranei, Bennett are de-a face cu zmei interlopi, fotomodele languroase, bodyguarzi de extractie nipona si lorzi cu aplecare spre escrocherii.

Singurul lui sprijin e Anna Hersh, fost combatant al armatei israeliene -- un companion la fel de pregatit sa snopeasca in batai si sa sarute pasional.

3. Societatea deschisa si dusmanii

VRAJA LUI PLATON (vol. I) / K. R. Popper

colectia Societatea civila

traducere de D. Stoianovici

Cele doua volume ale Societatii deschise - Vraja lui Platon si Epoca marilor profetii: Hegel si Marx - ofera o critica stralucita, clara si plina de vigoare a marxismului si a tuturor dogmelor intelectuale care l-au facut posibil. Carte unica, socanta, ea este si o profunda aparare a democratiei si o introducere sui-generis in filozofia politica si filozofia istoriei.

Pentru cei care au gustat din pomul cunoasterii, paradisul e pierdut. Cu cat incercam mai mult sa ne intoarcem la vremurile eroice ale tribalismului, cu atat mai sigur ajungem la Inchizitie, la Politia Secreta si la un banditism romanticizat. Incepand cu inabusirea ratiunii si a adevarului, nu putem sfarsi decat cu cea mai brutala si violenta distrugere a tot ce-i omenesc.

Nu exista intoarcere la o armonioasa stare de natura. Daca ne intoarcem, vom fi siliti sa strabatem pana la capat drumul inapoi -- sa revenim la animalitate. (K. R. Popper)

4. Societatea deschisa si dusmanii ei

EPOCA MARILOR PROFETII: HEGEL SI MARX (vol. II) /

K. R. Popper

colectia Societatea civila

traducere de D. Stoianovici

In loc sa pozam drept profeti, trebuie sa devenim ziditori ai destinului nostru. Trebuie sa invatam sa facem lucrurile cat mai bine cu putinta si sa ne descoperim greselile.

Iar cand ne vom fi lepadat de ideea ca istoria puterii va fi judecatorul nostru, cand vom fi incetat sa ne intrebam cu ingrijorare daca istoria ne va da sau nu dreptate, atunci poate ca vom izbuti intr-o buna zi sa aducem puterea sub controlul nostru, in felul acesta am putea chiar, la randul nostru, sa justificam istoria. Lucru de care ea are mare nevoie. (K. R. Popper)

5. Frica si cutremur, Soren Kierkegaard

colectia Phi

traducere din daneza si prefata de Leo Stan

Publicata in 1843 sub pseudonimul Johannes de Silentio, Frica si cutremur este expresia patetica a unui dialectician al credintei crestine.

Dar dialectica lui Kierkegaard, spre deosebire de cea a lui Hegel, nu descrie mersul Spiritului absolut in istorie, ci infatiseaza devenirea complexa si paradoxala a individului uman, o devenire supusa timpului, schimbarilor bruste, indoielilor si angoaselor, disperarilor si pasiunilor, pacatului, caderilor si inaltarilor -- pe scurt, misterului baroc al existentei umane.

O carte despre care insusi autorul marturisea ca, dupa moarte, "singura Frica si cutremur imi va asigura nemurirea. Va fi atunci citita, si mai apoi tradusa in limbi straine. Oamenii se vor cutremura, aproape, de infricosatorul patos al cartii".

6. Metafizica lui Nietzsche, de Martin Heidegger

in afara colectiilor

traducere din germana de Ionel Zamfir si Catalin Cioaba

Acest text, redactat de Heidegger in anul 1940, reprezinta forma concentrata a interpretarilor sale la Nietzsche. Putem urmari aici incercarea lui Heidegger de a realiza, intr-o maniera proprie, o definitiva "depasire a metafizicii".

Nu e vorba, prin urmare, doar de o confruntare cu metafizica lui Nietzsche, ci de o confruntare cu metafizica in genere, care, pentru Heidegger, nu reprezinta decat o epoca anume din vasta "istorie a fiintei". Chipul acestei epoci capata trasaturi extreme si se lasa cel mai bine privit in opera lui Nietzsche, a "ultimului metafizician".

Constructia impecabila si inaintarea riguroasa a argumentatiei amintesc aici de filozofia de tinerete a Iui Heidegger, pe cand densitatea neobisnuita a acestui text ne introduce in "aerul tare" al filozofiei heideggeriene tarzii.

7. Un secol de Teoria Relativitatii

(1905-2005)

"Cum se face ca nimeni nu ma intelege, dar toata lumea ma iubeste?" se intreba Einstein intr-un interviu din 1944. Teoria relativitatii i-a adus o faima pe care nici un savant n-a dobandit-o vreodata: a devenit simbolul stiintei si al intelepciunii.

O intelepciune nonconformista si plina de umor, odata ce poza in care Einstein scoate limba continua sa faca, de aproape un secol, inconjurul lumii.

De o suta de ani, teoria relativitatii ne-a facut sa privim altfel lumea, a bulversat cunoasterea comuna si a intrat in limbajul curent ca semn de multe ori abuziv al relativismului, cand de fapt teoria lui Einstein afirma absolutul legilor fizicii in raport cu cel care le observa.

Humanitas a editat, cu ocazia unui secol de teoria relativitatii (1905-2005), trei carti de Albert Einstein si una de Stephen Hawking:

- Cum vad eu lumea

- Teoria relativitatii pe intelesul

tuturor

- Cuvinte memorabile culese si

adnotate de Alice Calaprice

- Visul lui Einstein si alte eseuri