Potrivit unui raport intocmit de organizatia "Reporteri fara frontiere", Romania este pe locul 70 in lume la libertatea presei, alaturi de tari precum Paraguay, Congo sau Guineea-Bissau. Spre deosebire de noi, Bulgaria este pe locul 48. Tarile care au inregistrat cel mai bun punctaj sunt Danemarca, Finlanda si Islanda.

In indexul libertatii presei de anul acesta, realizat de "Reporteri fara frontiere", primele 10 tari cu cel mai bun punctaj sunt toate europene. Inca o data, tarile nordice, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Island, Norvegia si Olanda, detin primele pozitii.

Cu toate acestea, pentru unele statele europene, exista diferente ingrijoratoare fata de rezultatele inregistrate anul trecut. Polonia a alunecat 20 de pozitii anul acesta, ajungand pe locul 53, aceleasi rezultate negative fiind inregistrate de tari precum Italia (pe locul 42) si Spania (pe pozitia 40).

Tarile nou intrate in UE, in mai 2004, inregistreaza punctaje mai bune decat alte state a caror prezenta in UE este mai veche, precum Austria, Belgia sau Germania, in acest sens Slovacia clasandu-se pe locul 8, Cehia pe pozitia 9, iar Estonia si Ungaria pe locurile 11 si, respectiv, 12.

Tarile care asteapta sa intre in Uniunea Europeana au inregistrat rezultate slabe, cu Bulgaria pe locul 48, Croatia pe locul 56, iar Romania abia pe locul 70.

Indexul de anul acesta infirma obiectiile unor sefi de state mai sarace, conform carora dezvoltarea economica este o conditie primordiala pentru democratie si respectarea drepturilor umane.

Astfel, o serie de state sarace, al caror produs intern brut pe cap de locuitor era mai mic de 1000 dolari, in 2003, au inregistrat rezultate remarcabile in clasamentul de anul acesta. Benin ocupa pozitia 25, Mali - 37, Bolivia - 45, Mozambic - 49, Mongolia - 53 si Nigeria - 57.