In alegerile de duminica, doi anticomunisti – moderatul Donald Tusk si conservatorul Lech Kaczynski - se lupta pentru postul de presedinte al Poloniei, post pe care fostul comunist Aleksander Kwasniewski il paraseste dupa zece ani.

Alegatorii trebuie sa decida daca nou-intrata in Uniunea Europeana Polonie va accelera reformele pentru a-i ajunge din urma pe partenerii mai bogati din organizatia europeana sau se va limita la intarirea sistemului de protectie sociala, destul de zdruncinat dupa dureroasele reforme de dupa 1989.

Potrivit analistilor politici, rezultatul alegerilor va avea influenta si asupra guvernarii tarii, in conditiile in care noua coalitie aflata la putere la Varsovia este formata din Partidul Lege si Justitie a lui Lech Kaczynski si Platforma Civica a moderatului Tusk.

Ambele grupari, provenite din Sindicatul Solidaritatea, au zdrobit, in alegerile parlamentare de duminica Partidul Socialist aflat la putere. Potrivit ultimelor sondaje de opinie publicate vineri, Tusk este cotat cu 36,3% din voturi, in timp ce Kaczynski este creditat cu 33,1 % din intentiile de vot.

De remarcat faptul ca Tusk a condus in sondajele de opinie chiar si cu zece procente. „Cu doar cateva ore inaintea scrutinului, nu avem nici o idee cine va castiga", a declarat Rafal Chwedoruk, analist politic la Universitatea din Varsovia, citat de Reuters.

Sambata, presa nu are voie sa dea informatii despre cei doi candidati. Sectiile de votare sunt deschise duminica, intre orele 6 dimineata si 20. Primele rezultate vor fi date publicitatii luni.

Tusk, moderatul

Donald Tusk, in varsta de 48 de ani, se considera un factor modernizator, care ii poate uni pe polonezi si poate ameliora relatiile destul de tumultuoase cu Rusia si Germania. Kaczynski, in varsta de 56 de ani, promite o rupere de trecutul comunist, sub devizele „Cea de-a patra Republica" si „Renastere morala".

El militeaza pentru o revenire la valorile crestine. Dupa primul tur al alegerilor, din 9 octombrie, Tusk a incercat sa-si atraga electoratul de stanga, renuntand cat de cat la mesajele proeuropene, in timp ce Kaczynski a accentuat si el probleme sociale, promitand sa ii ajute pe cei saraci, sa mai reduca din ritmul privatizarii si sa sprijine fermierii.

Tusk a primit un sprijin neasteptat de la actualul presedinte, socialistul Aleksander Kwasniewski si de la Lech Walesa. Primarul Varsoviei, Lech Kaczynski, a incercat sa-si atraga victoria de partea sa prin metode mai putin ortodoxe si a spus ca Tusk este un adept al economiei de piata care este apropiat al unor cercuri de interese.

De asemenea, echipa lui Kaczynski a imprimat o nota nu tocmai fair-play campaniei electorale, cand a lansat informatia ca bunicul lui Tusk a servit in Wehrmacht (armata germana) la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial. Membru al unei minoritati slave din nordul Poloniei, kasubienii, Tusk a afirmat ca bunicul sau a fost fortat sa se inroleze in armata germana.