Petrolul era cotat ieri la ora 14:00, ora Romaniei, la valoarea de 59,67 dolari pe baril (dpb), asadar sub plafonul de 60 dpb. Principala cauza a scaderii pretului petrolului o reprezinta cererea limitata din Statele Unite, cel mai mare consumator din lume, informeaza Reuters.

Evolutia descendenta a cotatiei petrolului are drept cauza si datele oficiale din Statele Unite, care evidentiaza o crestere a stocurilor de titei si de benzina, urmare a cererii slabe si a importurilor scumpe.

Livrarile din rezervele strategice in cursul lunii septembrie au contribuit la scaderea preturilor titeiului de la nivelul record de 70,85 dolari pe baril, atins la 30 august. Uraganul Wilma, care a speriat traderii in momentul in care ameninta sa loveasca capacitatile petroliere din Golful Mexic, nu va atinge aceasta zona petroliera, estimeaza meteorologii.

De aceea, unii analisti considera ca pretul petrolului va continua sa scada, dar parerile specialistilor privind evolutia viitoare a pietei sunt impartite, deoarece uraganul poate inca sa-si schimbe cursul.

Alti specialisti sustin ca stocurile limitate de combustibili, care au scazut saptamana trecuta, desi se mentin la un nivel mai ridicat fata de perioada similara a anului trecut, ar putea contribui la aprecierea preturilor, o data cu apropierea iernii.

Vineri la ora 16:00, ora Romaniei, petrolul ajunsese la cotatia de 59,50 dpb. In aceste conditii, soferii din intreaga lume asteapta cu sufletul la gura ieftinirea benzinei.