Nicolae Berechet a primit, in ultimii trei ani, aproape 70.000 de dolari de la firma Renault. Banii reprezinta chiria pe care firma franceza a platit-o secretarului general al MAI pentru casa din Pitesti, pe care acesta a inchiriat-o, in 2002, unor francezi care lucreaza la Automobile Dacia.

Chiria lunara, de 1.700 de dolari, este, potrivit specialistilor locali in imobiliare, mult peste preturile practicate in Pitesti.

„O vila situata central, dotata cu tot ce trebuie, se inchirieaza cu 800-900 de euro lunar", ne-a declarat Dorinel Branescu, patronul agentiei John. Contractul lui Berechet cu Renault expira in octombrie 2006.

Stroe, legatura cu Renault

In perioada 1980 - 1990, Berechet a fost seful Politiei din Pitesti si apoi seful IPJ Arges. Berechet este prieten bun cu Constantin Stroe, fost director general la Dacia, actualmente vicepresedinte al societatii Automobile Dacia.

„Sint pitestean si am prieteni la fabrica. Sint amic cu directorul Stroe si am vorbit cu el inainte sa inchiriez casa. Consider ca e dreptul meu civil sa-mi exploatez casa cum vreau", ne-a declarat Berechet.Despre pretul prea mare al chiriei, el a spus: „Pretul pietei este foarte apropiat de cel stipulat in contract. Pina la urma, pretul pietei este cel acceptat de partenerul francez".

„E o tranzactie privata"

Constantin Stroe ne-a declarat ca nu-si mai aminteste cum a ajuns firma Renault sa inchirieze pentru angajatii sai casa lui Berechet. SC Automobile Dacia SA afirma ca „respectivele contracte de inchiriere sint tranzactii private".

In perioada 2001 - aprilie 2005, Berechet a fost seful Departamentului de Achizitii Publice din MAI. El a condus comisia care a cumparat peste 1.600 de automobile Dacia, in valoarede peste 625 de miliarde de lei vechi. El afirma ca nu exista nici un conflict de interese.