Romania ar avea nevoie de aproximativ trei luni pentru a realiza vaccinul impotriva gripei aviare, in conditiile in care ar exista riscul major de pandemie, ceea ce ar permite intrarea in vigoare a legii speciale pentru aceasta situatie.

Guenael Rodier, consiler special pe boli transmisibile al Directoratului regional al OMS, a declarat ca Romania ar putea fabrica propriul vaccin impotriva gripei aviare pornind de la mostre trimise spre cercetare laboratorului din Londra, varianta nu foarte eficienta insa, date fiind riscurile scazute de transmitere la om si posibilitatea ca virusul sa sufere mutatii.

Radu Lucian, directorul Institutului "Cantacuzino", a afirmat, in acest context, ca institutul pe care il conduce ar putea fabrica un astfel de vaccin, insa numai dupa o analiza extrem de atenta asupra virusului din zona Tulcea. "Acesta poate suferi in timp mutatii si daca fabricam un vaccin pe baza tulpinei intiale vaccinul ar deveni ineficient.

O astfel de decizie trebuie bine analizata, avand in vedere si implicatiile economice".

Pana in prezent Romania nu a facut nici o cerere pentru obtinerea unei tulpini de virus din mostrele trimise la laboratorul central de la Londra, singura solicitare de acest fel fiind primita din partea Ungariei. In cazul in care exista o situatie de urgenta, realizarea vaccinului este facilitata de faptul ca legislatia devine mult mai permisiva.