Expresia a??absolvent al Colegiului National de Aparare" stirneste, fata de cel care si-o trece in CV, un anume respect insotit de o aura de mister. Misterul e intretinut deliberat, insa fara temei: din scoala de elita ce s-a vrut initial, Colegiul a ajuns un fel de universitate populara de oblojit orgolii.

Colegiul National de Aparare s-a infiintat in 1992 si avea pretentia de a fi cea mai inalta scoala politico-militara din tara. Intii a functionat independent, pentru ca acum trei ani sa fie inglobat in Academia Militara. De la an la an, sistemul de admitere a devenit tot mai lax, iar numarul absolventilor tot mai mare.

Prima serie a avut 22 de cursanti si atit numarul mic de absolventi, cit si misterul cu care acestia inconjurau ceea ce se intimpla acolo au avut darul de a le crea aura unei elite restrinse. De-a lungul timpului, misterele au ramas, dar elita s-a a??proletarizat" simtitor.

La ultima promotie au absolvit 155 de cursanti, astfel incit in momentul de fata nu mai putin de 834 de cetateni sint mindri sa-si agate in CV sintagma a??absolvent al Colegiului National de Aparare".

Legitimatie de smecher

Cine sint acestia? De la politicieni si militari pina la jurnalisti si preoti, o pleiada de insi cu functii importante amestecati cu anonimi a?" care cauta o trambulina pentru a urca in cariera a?" asalteaza anual Colegiul.

Ce ii impinge spre aceasta scoala despre care publicul larg nu stie mai nimic? Pe majoritatea, mindria de a avea un certificat de apartenenta la elita - dupa cum o recunoaste si directorul CNAp, Iulian Fota.

Caci suna bine sa spui ca faci parte din acelasi club cu un print - Radu de Hohenzollern-Veringen a absolvit Colegiul in anul 2002 -, cu vreo 15 fosti sau actuali ministri, 30 de fosti sau actuali secretari de stat, 60 de parlamentari, trecuti sau inca pe functii, si 100 de generali.

In fata acestei ispite, pretul scolarizarii a?" 590 de dolari a?" pare insignifiant, ca si faptul ca notiunile invatate acolo, daca sint asimilate, nu le ajuta la nimic celor mai multi dintre cursanti.

In plus, in Colegiu se leaga relatii strinse si nici calatoriile de documentare la Colegii din statele UE sau NATO nu sint de lepadat.

Floriana Jucan si securitatea nationala

In Hotarirea Guvernamentala de infiintare a CNAp se spune limpede ca au acces la acesta numai persoanele a??care ocupa sau pot ocupa, in perspectiva, functii de conducere si decizie in domeniile politicii de securitate si aparare nationala".

Numai sefii CNAp stiu ce legatura cu aceste concepte militaroase vor fi avut, de pilda, Floriana Jucan, Daciana Sirbu, Mihaela Rudeanu (nora lui Nicolae Mischie, fostul baron PSD de Gorj), Dan Andronic (specialist in imagine al PSD), avocatul Nasty Vladoiu (apropiat al trezorierului PSD Aristide Roibu) sau un oarecare Adrian Duicu (lider PSD la Drobeta-Turnu-Severin).

Totusi, Floriana Jucan a avut o tangenta cu a??securitatea nationala", in 1996, cind a facut public faptul ca a fost amanta lui Jean-Pierre Vettovaglia, ambasadorul Elvetiei la Bucuresti. Diplomatul a fost retras de la post, iar juna ziarista si-a capatat o oarecare notorietate. Acum, vegheaza la securitatea nationala din redactia revistei mondene a??Star".

Admiterea acestora si a altora ca ei in Colegiu a fost posibila datorita sistemului permisiv de admitere. Pe baza unei recomandari a?" venita din partea unei institutii a statului, a unui partid, a unei organizatii media sau a ONG a?", si a unui eseu de 10 pagini despre securitatea nationala, oricine vrea poate intra in CNAp.

Gen. (r) Mihail Vasile-Ozunu, fost director al CNAp pina in iunie a.c., pretinde ca un examen mai riguros nu garanteaza o mai buna selectie a viitorilor cursanti. a??Responsabilitatea alegerii candidatilor la CNAp este a institutiilor care ii recomanda", ne-a declarat generalul Ozunu.

Iulian Fota, actualul director al CNAp, este de acord ca ar trebui sa umble la criteriile de admitere, dar nu s-a hotarit inca. Intii incearca sa-si raspunda la intrebarea: cui se adreseaza Colegiul? La 14 ani de la fondarea acestuia.

a??Astazi inca ii vizeaza deopotriva pe civili si pe militari, dar fara sa fie stabilit un portret-robot al candidatului, care sa includa virsta, pregatirea, pozitia in ierarhie etc. Pina nu vom decide cine trebuie sa faca acest Colegiu, nu putem modifica modul de admitere", ne-a spus Fota.

El precizeaza totusi ca, in functie de cum se prezinta la interviu, candidatii sint triati a??destul de bine".

Dovada ar fi faptul ca in aceasta toamna, din 122 de concurenti au fost admisi numai 75. Dar asta in conditiile in care, initial, au fost fixate doar 60 de locuri, suplimentate ulterior datorita cererii mari. Fota exprima o mirabila ingaduinta: a??Nu poti sa-i lasi pe dinafara daca vor sa mearga la Colegiu".

De altminteri, in fiecare an s-au suplimentat locuri la cifra initiala, din pricina cererii foarte mari.

Profesori de imprumut

La fel de usoare ca intrarea in CNAp sint si lunile de scolarizare, si examenul de absolvire. Prezenta la cursuri nu este obligatorie. Tot ciclul de prelegeri este ca un pas de voie de o ora si jumatate pe zi. Verificarea cunostintelor nu se face prin probe la care trebuie sa obtii nota de trecere; iar singurul examen consta intr-un alt eseu, sustinut de cursant la finalul celor 6 luni.

CNAp nu are un corp profesoral propriu, ci se bazeaza pe colaborarea benevola a unor lectori adusi, la inspiratie, de conducerea Colegiului. Nu sint bani pentru plata lectorilor, dar directorul CNAp reuseste sa convinga diferiti profesori universitari, demnitari sau experti straini sa vina in timpul liber sa vorbeasca. pret de-un ceas si ceva, la Colegiu.

Expertii straini au fost destul de putini pina acum, pentru ca institutia nu-si permite sa le achite biletele de avion si o diurna decenta.

Cit despre utilitatea informatiilor acumulate in CNAp, toti absolventii cu care am vorbit ne-au spus, oficial, ca se simt satisfacuti de ce-au invatat, fara sa intre in amanunte. Neoficial, citiva ne-au marturisit ca si-au pierdut timpul la Colegiu. a??Asisti la expuneri prea generale, ori care n-au legatura cu preocuparile tale profesionale", ne-a spus unul dintre absolventi.

Gabriela Stefan, jurnalist la a??Gandul", a urmat Colegiul doua luni. Ea spune ca a??daca esti jurnalist, doar daca vrei sa te specializezi in probleme militare iti prind bine cursurile de la Colegiu". Pe de alta parte, considera ca in CNAp intra multi politicieni sau lideri de ONG-uri care n-au nici o legatura cu domeniul militar si care n-au cum sa foloseasca informatiile.

Iulian Fota incearca sa le dea dreptate si unora, si celorlalti. a??Sint serii bune si serii mai slabe, dupa calitatea cursantilor si a lectorilor", afirma el. Nici el nu poate aprecia citi dintre cei 834 de absolventi ai Colegiului au primit cunostinte care sa le fie utile in cariera.

In 1997, fostul capitan SRI Constantin Bucur a fost indepartat din Colegiu, pentru ca avea dosar penal. Reamintim ca Bucur a dezvaluit ca SRI urmarea telefoanele unor jurnalisti si oameni politici din ordinul lui Virgil Magureanu, pe atunci seful principalului serviciu secret. Cu toate acestea, in 2003, cpt.

(r) Bucur a absolvit fara probleme o scoala asemanatoare, Colegiul National de Informatii, care functioneaza in subordinea SRI.

Cohorta de politicieni

CNAp se mindreste ca in toate guvernele, din 1993 incoace, au fost ministri care au absolvit Colegiul. De pilda, in guvernul condus de Adrian Nastase erau Gabriel Oprea, Victor Ponta, Serban Mihailescu, Ovidiu Musetescu, Cristian Diaconescu, Eugen Bejenariu si Sergiu Sechelariu.

Si in Cabinetul Tariceanu sint citiva: Mihai Razvan Ungureanu - ministrul de Externe -, Vasile Blaga - de la Administratie si Interne -, Iuliu Winkler - de la Comert -, si Cristian David - ministrul pentru aplicarea acquis-ului comunitar.

Iulian Fota, directorul CNAp, admite ca absolvirea Colegiului nu propulseaza o persoana intr-o functie importanta, dar conteaza totusi la CV. In plus, cei trimisi la Colegiu deja se afla pe o treapta mai inalta in ierarhia unui partid sau a unui minister si au sanse sa urce. O mostra a seriozitatii cu care au urmat CNAp unii demnitari, pe functii fiind, este data de Serban Mihailescu.

El si-a luat diploma de CNAp in anul 2002, pe cind era secretar general al guvernului, fara sa treaca pe la cursuri, dupa cum ne-au marturisit fostii sai colegi. a??

Securitatea nationala, slujita in sutana

Conceptul de securitate nationala a suferit nuantari care au condus la recrutarea pentru CNAp inclusiv a preotilor a?" cel putin asa explica fostul director, generalul Ozunu, prezenta sutanelor la cursuri. Trei prelati au absolvit pina acum CNAp. Unul dintre acestia este Stefan Stanciu, paroh al unei biserici din cartierul bucurestean Ghencea.

A fost recomandat de Patriarhie pentru CNAp, in 2001, si i-a avut colegi, printre altii, pe Oana Mizil si pe Serban Mihailescu. a??Biserica trebuie sa fie interesata de securitatea nationala. La judecata de apoi, noi, preotii, vom da seama de cum ne-am ingrijit de sufletele, dar si de binele fizic al enoriasilor ne-a declarat Pr. Stanciu.

Iulian Fota, actualul director al CNAp (foto), admite insa ca preotii n-au ce cauta la Colegiu.

Clubul fostilor absolventi

Primele doua serii de absolventi s-au crezut indreptatite sa se organizeze ca o grupare de elita si au intemeiat, in 1994, Fundatia Colegiului National de Aparare. Scopul declarat este acela de a sprijini activitatea Colegiului.

In fapt, in afara unor dezbateri si conferinte pe teme de securitate nationala, Fundatia este locul in care se intretine sistemul de relatii personale dintre fostii colegi la CNAp. Organizatia a capatat, anul trecut, statut de utilitate publica, ceea ce inseamna ca poate primi bani, terenuri si sedii de la stat.

Din 1998, organizatia este condusa de gen. (r) Mihail Vasile-Ozunu, cel care a fost si seful CNAp, incepind din 2000. Potrivit gen. (r) Vasile-Ozunu, Fundatia are 600 de membri, in special fosti absolventi de Colegiu, dar nu numai.

Dorin Cocos, Elena Udrea si geopolitica Marii Negre

Cunoscutul, de-acum, cuplu Elena Udrea a?" Dorin Cocos, din anturajul presedintelui Basescu, a trecut, de asemenea, prin CNAp. Dorin Cocos a intrat la Colegiu in 1999, recomandat fiind, dupa cum sustine, de un ONG pe care nu vrea sa-l numeasca. In 2004-2005, trimisa de PNL, a studiat la CNAp si sotia sa, Elena Udrea, fosta sefa Cancelariei Prezidentiale, recent demisionata.

Ea ne-a confirmat ca lucrarea de diploma, avind tema a??Geopolitica spatiului Marea Neagra - Caucaz si interesele Aliantei Nord-Atlantice", i-a fost inspirata de politica externa promovata de presedintele Basescu. Elena Udrea n-a putut sa ne spuna concluziile tezei sale, dar ne-a impartasit premisa: a??Interesul crescind al Romaniei pentru zona Marii Negre".

Se ieftineste ceva in Romania

Pina in iunie a.c., taxa pentru Colegiu era de 590 de dolari. In aceste zile, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, va semna ieftinirea scolarizarii la CNAp la 250 de euro. CNAp mai sufera si alte modificari.

Iulian Fota, noul director, a schimbat drastic programa, acordind o mai mare importanta dimensiunilor nemilitare a securitatii nationale: diplomatie, economie, coruptie, crima organizata, dezastre naturale, management, buna guvernare.

O alta schimbare importanta este durata cursului, redusa de la 6 la 4,5 luni, si organizarea a doua serii pe an in loc de una.

Ce-au fost si ce-au ajuns

Ovidiu Musetescu a absolvit CNAp in 1993. A fost deputat din 1990 pina in 1996. In 2000, a fost ales deputat din nou, iar in 2001, a fost numit seful APAPS, cu rang de ministru. Astazi este deputat PSD de Teleorman.

Constantin Sava a primit diploma de la CNAp in aceeasi serie cu Musetescu, pe cind era senator PDSR. De altfel, a detinut functia de senator din 1990 pina in 2000, cind a fost desemnat de PSD secretarul general al Senatului. In februarie a.c., a fost demis. Astazi este seful Serviciului pentru asigurarea lucrarilor Senatului.

Gen. (r) Constantin Degeratu era seful Sectiei Operatii al Comandamentului Armatei a IV-a "Transilvania" in 1994, cind a absolvit CNAp. Cinci ani mai tirziu, a devenit seful Statului Major General al Armatei, iar acum este consilier pe probleme militare al presedintelui Traian Basescu.

Gen. (r) Dumitru Iliescu era, in 1994, cind a teminat CNAp, seful SPP. El a fost avansat de Ion Iliescu de la gradul de capitan pina la cel de general, in doar citiva ani, astfel fiindu-i rasplatita fidelitatea fata de fostul sef al statului. In 2001-2004 a fost consilier al presedintelui Iliescu. Astazi este pensionar.

Attila Verestoy este senator UDMR din 1990. El a obtinut patalamaua de la CNAp in 1994. Astazi este liderul grupului parlamentar al UDMR din Senatul Romaniei.

Adrian Vilau a fost deputat FSN si PD intre 1990-2000. El a absolvit CNAp in 1995. In 1999 a trecut la PDSR, dar nu a mai ajuns in Parlament. Astazi este avocat.

Catalin Harnagea a trecut prin CNAp in 1997, in vreme ce era seful SIE. Dupa caderea CDR de la putere, a fost inlocuit din functie si a intrat in afaceri.

Gabriel Oprea era ofiter de justitie militara in 1997, cind a absolvit CNAp. In 2000, a devenit director adjunct al CNAp si vicepresedinte al Fundatiei Colegiului National de Aparare; in 2001, a fost profesor al Colegiului si secretar de stat. Intre 2003 si 2004, a fost ministru al Administratiei Publice.

Cosmin Gusa, actualul lider al PIN, a facut CNAp in 2001, cind era secretar general al PSD.

Victor Ponta a absolvit CNAp in 2002, pe cind detinea sefia Corpului de Control al Guvernului. Astazi este deputat PSD de Gorj.

Sergiu Sechelariu a primit diploma de absolvent al CNAp in 2002, cind era secretar de stat la Transporturi. In 2004, a fost silit sa demisioneze, dupa ce a recunoscut ca a dirijat fonduri spre Bacau, pentru a-l ajuta pe fratele sau, Dumitru, sa mai obtina un mandat de primar. Acum s-a intors la afaceri.