La festivitatea de deschidere a targului international de IT – Systems 2005 - desfasurat la Munchen, Germania, prezenta Romaniei printre expozanti a fost intampinata cu entuziasm si caldura de catre oficialitatile germane.

Dl. Klaus Dittrich, Director General al Messe Munchen International, organizatorii evenimentului, a deschis lista vorbitorilor, salutand in mod special prezenta la targ a unor tari ca: Romania, Cehia, Coreea si Austria. A fost urmat de dl. Christian Ude, Primar al orasului Munchen, si de Dr.

Otto Wiesheu, Ministrul de Stat pentru Economie, Infrastructura, Transport si Tehnologie din landul Bavaria. Acesta din urma a dorit sa precizeze ca este incantat sa ureze bun-venit delegatiei romane la Systems 2005, delegatie pe care a avut placerea sa o cunoasca in timpul unei vizite oficiale in Romania, efectuata in urma cu cateva luni.

Sirul discursurilor de bun-venit la targ a fost incheiat de dl. Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei din Romania. Acesta a declarat ca se afla la Munchen pentru a promova imaginea Romaniei ca o adevarata forta in sectorul IT&C pe piata est-europeana si ca este convins ca intr-un viitor foarte apropiat, Romania va deveni un lider recunoscut in domeniu in aceasta piata.

Anul acesta, Romania participa la Systems 2005 cu stand national care reuneste 24 de firme, avand totodata alocat un spatiu suplimentar de 60 mp, pentru sustinerea evenimentului de brokeraj.

Guvernul Romaniei a sprijinit in 2005 participarea firmelor la Systems, prin Ministerul Economiei si Comertului, suportand in totalitate cheltuielile aferente inchirierii si amenajarii standului Romaniei si 50% din costurile de cazare si transport al unei persoane/firma.

Efortul bugetar in 2005 pentru participarea firmelor romanesti la acest targ se ridica la 4,7 miliarde de lei fata de aproximativ 3 miliarde lei in 2004.

Potrivit Messe Munchen International (MMI), avantajele participarii la acest targ se pot sintetiza in peste 65.000 de vizitatori (94% de specialitate), 1.230 de expozanti si teme precum securitatea datelor, managementul documentelor, outsourcing, solutii mobile, e-business, dezvoltare software, ERP-CRM-SCM.

Systems se adreseaza unei zone in crestere pe o raza de 500 de km in jurul orasului Munchen. Potrivit MMI, in zona respectiva aflandu-se firme cu un necesar de investitii IT estimat la 150 miliarde euro.

Roxana Niedl

Corespondent Link – Munchen, Germania