Rapoartele de tara pentru Romania si Bulgaria, care sunt prezentate azi de Comisia Europeana, au ca principala concluzie intensificarea eforturilor depuse de cele doua state in vederea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, asa cum era prevazut.

De altfel, semnalele pozitive au fost transmise, recent, de raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Pierre Moscovici, care a spus ca Romania are sanse mari sa se integreze in UE la termen. Si comisarul comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a promis o evaluare corecta si pozitiva.

Corespondentul BBCla Bruxelles Ana-Maria Bota a vazut in exclusivitate proiectul rapoartelor si relateaza:

"Comisia Europeana va aprecia eforturile Romaniei si Bulgariei, dar le va indemna sa ia masuri urgente pentru a remedia "un numar limitat de lipsuri ce reprezinta motive de ingrijorare serioasa".

Domeniul concurentei si ajutoarelor de stat nu mai e mentionat ca o urgenta pentru nici una din cele doua tari.

Este un pas important, in special pentru Romania, deoarece, alaturi de capitolul justitie si afaceri interne, cel al concurentei ar putea duce la declansarea amanarii prin votul majoritar al statelor membre, si nu prin unanimitate.

Prioritatile urgente care au mai ramas pentru Romania sunt acum: intarirea viitoarelor granite externe ale Uniunii Europene, lupta impotriva fraudei si coruptiei, siguranta veterinara, stabilirea agentiei de plati a subventiilor agricole, intarirea mecanismelor de control pentru fondurile de dezvoltare regionale, protectia

proprietatii intelectuale, poluarea industriala, achiziitiile publice si sistemul de comunicare in domeniul impozitarii.

Ultimele trei prioritati sunt specifice pentru Romania, in timp ce Bulgariei i se cere in plus sa intareasca cooperarea cu politiile europene, sa intensifice lupta impotriva crimei organizate si sa stabileasca un sistem de asigurare a vehiculelor.

Asadar, un numar asemanator de avertismente pentru ambele tari, dar o schimbare generala de atmosfera.

Oficialii europeni nu mai sunt convinsi, la fel ca in trecut, ca Bulgaria e mult mai avansata ca Romania.

Dimpotriva, ei considera ca Sofia a cam neglijat reformele in ultimul an, pierzand prea mult timp cu alegerile generale din iunie si formarea noii coalitii de guvernamant.

Comisia Europeana arata ca principalele motive de ingrijorare semnalate vor fi urmate de noi scrisori de avertisment, in vederea unor noi rapoarte in luna aprilie sau mai.

Fara actiuni urgente in aceste domenii, Comisia avertizeaza ca Romania si Bulgaria "nu-si vor putea probabil indeplini obligatiile de membru la 1 ianuarie 2007", ea putand recomanda statelor membre sa amane aderarea celor doua tari pentru 2008.

Comisia incheie insa incurajator, spunand ca "se asteapta" ca atat Romania cat si Bulgaria "sa ia toate actiunile necesare de corectare a lipsurilor astfel incat sa evite" recomandarea unei amanari.

Pana acum, comisarul european pentru extindere Olli Rehn spunea ca nu va ezita sa ceara amanarea aderarii.

Din tonul rapoartelor reiese ca Romania si Bulgaria raman in continuare sub mare presiune sa faca schimbarile necesare dar ca, deocamdata, par pe drumul cel bun spre 2007", concluzioneaza corespondentul BBC.