Senatorul PSD Cristian Diaconescu a ascuns in declaratia de avere veniturile sotiei in 2004, pe motiv ca ar fi confidentiale. Insa chiar sotia sa le-a devoalat in cadrul unui proces.

Fost ministru al Justitiei si sef al Comisiei de Integritate Morala din PSD, senatorul Cristian Diaconescu nu a trecut in declaratia de avere veniturile sotiei pe anul trecut, multumindu-se sa scrie doar atit: „Conform declaratiei de venit global".

Senatorul spune ca nu a trecut salariul cistigat de sotia lui, deoarece „din cite mi-a zis ea, a incheiat un contract de confidentialitate cu banca la care a lucrat". Secretul a rezistat insa numai pina in momentul in care interesele familiei Diaconescu au cerut-o: Mariana Diaconescu a devoalat cifra in cadrul unui proces, in care cere 18 miliarde de lei.

7 miliarde reprezinta daunele morale, pentru faptul ca ar fi fost destituita pe motive politice.

Mariana Diaconescu a fost vreme de patru ani presedinte al Eximbank, banca cu capital majoritar de stat. In 2001, odata cu instalarea echipei Nastase la Palatul Victoria, Cristian Diaconescu a devenit secretar de stat in MAE, iar sotia sa a fost numita presedinte al Eximbank.

Numirea a fost una politica: in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Eximbank, care numeste presedintele, decizia a luat-o reprezentantul APAPS, adica al guvernului. In 2005, odata cu instalarea guvernului Tariceanu, Mariana Diaconescu a fost revocata din functie de catre AVAS, mostenitorul APAPS. Ea a intentat proces in contencios, acuzind ca inlocuirea sa a fost motivata politic.

Indulgente de la fosta guvernare

In luna aprilie 2004, APAPS-ul condus de Ovidiu Musetescu i-a marit Marianei Diaconescu salariul cu 50 la suta, ceea ce atrage dupa sine sporuri crescute in mod corespunzator.

Mai mult, la inceputul lunii noiembrie 2004, cu doua saptamini inainte de alegeri si cu sase luni inainte ca mandatul de presedinte sa expire, mostenitorul APAPS, adica AVAS-ul condus de Mircea Ursache, a decis in AGA sa prelungeasca mandatul Marianei Diaconescu ca presedinte Eximbank pe o perioada de inca patru ani, pina in 2008.

PSD a pierdut insa alegerile si noua conducere de la AVAS a destituit-o din functie in aprilie 2005.

Pentru a-si justifica pretentiile materiale in procesul intentat AVAS, Mariana Diaconescu a prezentat instantei veniturile sale pe anul trecut si pe care sotul sau, in declaratia de avere, le considera confidentiale. A inceput anul cu un salariu de 118 milioane de lei, la care se adauga 80% sporuri si 40% indemnizatii.

Daca perioada ianuarie-aprilie 2004 i-a adus Marianei Diaconescu salarii de 330 milioane de lei, din aprilie, dupa majorarea salariala, a inceput sa cistige in medie cam 600 de milioane de lei net pe luna. In ultimele luni, salariul depasea 800 de milioane de lei. Suma totala ridicata in cursul anului trecut a ajuns la 7,2 miliarde de lei.

Un mizilic de 18 miliarde

Fostul presedinte Eximbank cere daune materiale de aproape 11 miliarde de lei, inmultind salariul mediu lunar cu cele 44 de luni care, in momentul debarcarii, le mai avea gratie prelungirii de mandat acordate de guvernul PSD. Si mai cere 7 miliarde de lei daune morale pe motiv de discriminare politica: ea sustine ca daca sotul sau n-ar fi fost in PSD nu ar fi fost destituita.

Mariana Diaconescu ne-a declarat ca nu doreste sa discute cu noi pe marginea procesului si nici despre cum, anul trecut, i-a fost marit salariul si prelungit mandatul de presedinte.