Fotbalul e un fenomen social, a declarat Mitica Dragomir, incercand sa obtina indulgente prin HG-uri pentru cluburile care au de dat la stat 40 de milioane de euro. Si, intr-adevar, meciul Rapid – Steaua a fost un fenomen.

De violenta, pe teren si in afara lui, de manifestari rasiste, de incalcare a regulamentului competitiei si chiar de atitudine politica nepotrivita. Inca de la inceput, cotonogeala de pe teren a mers in paralel cu „meciul" oferit de galerii.

Aici n-a fost vorba doar de traditionala trimitere la origini a adversarilor sau de clasicul „Ne pisam pe voi!" de pe stadioanele romanesti, care sunt niste manifestari blamabile, dar macar sunt spontane, de tipul „ba pe a ma-tii!" A fost vorba de adevarate spectacole coregrafice, pregatite din timp, demne de o Cantare a Romaniei, sectiunea

injuraturi. De exemplu, stelistii au desfasurat un banner pe care scria „Nu-i avion, dar zboara, nici liliac, e..." Deci, puncte, puncte, suspans, apoi apare o imensa panza cu un cap de cioara.

Rapidistii au ripostat prezentandu-l pe stelistul Nicolita ca fiind bunicul pierdut in mina de carbune din reclama unui detergent care albeste tot. In tribuna oficiala era agitatie mare. Traian Basescu, pentru a mai scapa de emotiile provocate de plecarea Elenei Udrea de la Cotroceni, a venit sa se destinda in Giulesti.

Cu aceasta ocazie, in plin scandal financiar al cluburilor de fotbal, seful statului a luat loc in loja avand in dreapta o datorie de 11 milioane de euro la buget, iar in stanga o datorie de 2,7 milioane de euro, adica fiind incadrat de Gigi Becali si George Copos.

Oricum, prezenta presedintelui Romaniei a fost onorata cum se cuvine de organizatori. La un moment dat, pe teren a inceput sa ploua cu bolovani, brichete, scaune si chiar telefoane mobile. Conform regulamentului, arbitrul Tudor a intrerupt meciul. Apoi, daca situatia nu se remedia in trei minute, putea fluiera sfarsitul intalnirii.

Tudor n-a facut-o pentru ca n-a vrut Dumitru Dragomir. Seful Ligii, care facea si el marcaj la presedinte in loja oficiala, a considerat ca e pacat ca seful statului sa nu aiba ocazia sa vada un derby, mai ales ca „atmosfera e extraordinara".

Pe teren, din cauza pietroaielor, atmosfera a mai devenit de doua ori extraordinara si arbitrul a oprit iar intalnirea, care a ajuns sa semene cu un meci de baschet, presarat cu time-out-uri. Dar meciul a mers mai departe, pe principiul „Show must go on", chit ca actorii riscau sa se aleaga cu capetele sparte.

Mai era putin si fotbalistii, bravi ca niste gladiatori romani, scandau spre oficiala „Ave Basescus, morituri te salutant!" In fond, Traian Basescu, la fel ca imparatul Octavian August, poate afirma linistit ca detine titlul de Princeps, adica de „Prim Cetatean".

Pe terenul de joc, Mirel Radoi, ca sa faca fata unei intrari criminale a lui Rada, ar fi avut nevoie de o aparatoare metalica de picior din dotarea unui gladiator secutores, dar acelasi Dragomir a declarat ca Tudor a arbitrat bine, desi rapidistul n-a primit rosu.

Pana la urma, nea Mitica de la Liga n-a facut altceva decat sa dea un semnal celor care vor judeca prestatia ascultatorului arbitru Tudor. Apoi, vicepremierul Copos, ca un adevarat om de fotbal, a dat si el „un semnal" datornicilor si a platit 10 miliarde de lei din datoria Rapidului.

Suma reprezinta vreo 10 la suta din total, adica e precum cireasa pe savarina, dar, decat nimic, e bun si un semnal mic.

Gigi Becali, celalalt om de fotbal care s-a conversat cu presedintele, a transmis si el un semnal atat Fiscului, al carui ultimatum catre cluburi expira azi, cat si procurorilor care il ancheteaza: „Nu sunt multumit de arbitraj, dar sunt multumit ca am stat de vorba cu Traian Basescu".