Meciul Rapid - Steaua, ultimul derby al turului din Divizia A, a fost umbrit de numeroasele incidente dintre suporterii celor doua formatii, evenimente care puteau duce inclusiv la oprirea jocului. Violenta a dat in clocot in Giulesti, iar partida a durat aproape 100 de minute. Actele de indisciplina au scapat de sub control, iar fortele de ordine au parut incapabile sa faca fata huliganilor.

In timpul primei reprize, un scaun aruncat de stelisti era aproape sa-l loveasca pe Vali Badoi. La inceputul primei reprize, scena s-a repetat, dar de data aceasta alt scaun l-a lovit in picior pe arbitrul Alexandru Tudor. „Fluierasul" bucurestean a oprit de doua ori partida in repriza secunda, dupa mai multe rafale de obiecte aruncate din directia galeriei giulestene.

Masa observatorului Valentin Alexandru s-a umplut imediat de pietre, telefoane mobile si bucati de scaune.

Dupa a doua intrerupere, Alexandru Tudor a vrut sa opreasca definitiv meciul, fapt care ar fi reprezentat o premiera in fotbalul romanesc. Derby-ul de o calitate indoielnica a fost reluat dupa interventia lui Dumitru Dragomir, care a vorbit la telefon cu arbitrul.

Potrivit lui Constantin Zotta, secretar general al FC Rapid, au fost rupte 704 scaune, in valoare de 10.560 de euro.

Filmul confruntarilor

Jandarmeria acuza federatia

Nemultumiti de faptul ca, pana acum, Federatia Romana de Fotbal nu a luat decat „masuri neimportante" pentru a opri violenta pe stadioane, jandarmii cer sanctiuni drastice impotriva celor care creeaza frecvent probleme.

„In cazul unor situatii de genul celei aparute in timpul meciului Rapid -Steaua Bucuresti ar trebui sa se mearga chiar pana la suspendarea terenurilor de joc", sustin reprezentantii jandarmeriei.

Amenzi

Potrivit acestora, 30 de suporteri ai ambelor echipe au primit amenzi cuprinse intre 1 si 15 milioane de lei vechi, atat pentru iesirile huliganice, cat si pentru pagubele provocate in timpul, dar si inaintea partidei de fotbal. Si asta pentru ca, precizeaza jandarmeria, incidentele au inceput chiar pe drumul spre stadion.

Astfel, in jurul orei 18.25, aproximativ 100 de suporteri rapidisti s-au urcat intr-un tramvai al liniei 35, indreptandu-se spre stadionul Giulesti. Pe podul Grozavesti, doi dintre ei au spart mai multe geamuri laterale ale mijlocului de transport.

Zece minute mai tarziu, au intrat in conflict cu un grup de aproximativ 300 de sustinatori ai Stelei, care au atacat cu pietre tramvaiul in care se aflau acestia. Scandalul a fost oprit de interventia jandarmilor, care au decis sa escorteze suporterii la stadion.

Fotbal sau razboi

Acalmia a durat numai 30 de minute. Imediat ce unul dintre jucatorii Stelei a fost eliminat, suporterii stelisti au inceput sa rupa bucati din scaune si sa arunce cu ele pe teren. In ciuda avertismentelor primite de la jandarmi de liderul galeriei, injuraturile si distrugerile au continuat pana dupa finalul meciului.

Nici sustinatorii Rapidului nu au fost mai prejos si au aruncat in teren brichete si pietre desprinse din tribune. Din cauza huliganilor, meciul a fost intrerupt de doua ori. A doua oara, arbitrul de centru a intentionat sa opreasca partida.

Pentru a evita insa un conflict sangeros, seful dispozitivului de jandarmi, colonelul Daniel Georgescu, a insistat pe langa observatorul FRF si presedintele Ligii ca partida sa continue.

Bila neagra

Basescu, langa Gigi Becali

Partida din Giulesti a fost urmarita si de un oaspete de seama, presedintele Traian Basescu. Acesta a fost incadrat de George Copos si Gigi Becali, patronii celor doua rivale. Cei trei au discutat mult si au pierdut destule momente din joc, fiind prinsi in discutii legate, foarte probabil, de scandalurile financiare din fotbalul romanesc.

Faptul ca Basescu s-a afisat langa Becali este o bila neagra pentru presedinte, deoarece latifundiarul s-a falit cu cateva zile in urma ca-l va ruga pe „Base" sa se „ocupe" de Sebastian Bodu, presedintele ANAF.

„Am venit sa vad ambele echipe. N-am tinut cu nimeni", a declarat, diplomat, seful statului.

Organizatorii, obligati sa-i opreasca pe turbulenti

Daca jandarmilor nu li se permite sa-i opreasca pe huligani sa mai intre pe stadioane, organizatorii competitiilor sportive sunt obligati de lege sa faca acest lucru. Astfel, potrivit articolului 8 din Hotararea de Guvern nr.

791, aflata in vigoare inca din iunie anul trecut, „organizatorii sunt obligati sa interzica accesul la competitiile sportive persoanelor cunoscute cu manifestari turbulente ori care sunt sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor halucinogene (...), persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, obiecte ce pot fi folosite pentru actiuni violente sau la tulburarea desfasurarii normale a competitiei".

„Legea actuala e insuficienta"

Reprezentantii jandarmeriei sustin ca, in ultimele sase luni, au avertizat de nenumarate ori liderii cluburilor, Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal sa ia masuri pentru a-i ajuta sa opreasca violenta de pe stadioane.

„Toate solicitarile noastre nu s-au concretizat decat in masuri neimportante", sustine colonelul Daniel Georgescu, seful dispozitivului de jandarmi care trebuia sa asigure ordinea publica, duminica seara, pe stadionul Giulesti. „Mai mult decat atat, legea actuala este insuficienta pentru a-i opri pe cei care vin pe stadion numai pentru a-si manifesta apucaturile huliganice", adauga acesta.

EVZ: De ce ati insistat ca meciul Rapid - Steaua sa continue?

Col. Daniel Georgescu: Era cea mai buna solutie. Imaginati-va ce s-ar fi putut intampla. Incidentele ar fi degenerat, pentru ca galeriile ar fi fost nemultumite de o astfel de decizie. Atunci am fi fost nevoiti sa intervenim in forta. Numai ca violenta naste violenta. (...) Era foarte usor pentru noi, spre exemplu, sa folosim gazul lacrimogen pentru a-i potoli.

Insa, in acest caz, numai daca am fi evacuat din stadion cei peste 2.000 de suporteri stelisti, pe o scara ingusta cum este cea de pe Giulesti, am fi numarat poate si acum mortii si ranitii. Imi asum intreaga responsabilitate pentru aceasta decizie.

De ce nu ii puteti opri pe suporterii recalcitranti sa intre pe stadioane?

Deocamdata, in Romania nu exista o lege care sa ne permita asta. Exista o hotarare de guvern privind combaterea violentei in sport, insa aceasta nu este suficienta, pentru ca nu prevede decat un cadru larg de masuri. Ar trebui, asa cum se intampla si in Marea Britanie, ca acelora care primesc amenzi pentru ca se manifesta violent pe stadioane sa li se interzica sa mai intre acolo.

Mai mult, sa fie obligati ca pe timpul desfasurarii partidei de fotbal sa stea in sectia de politie pe raza careia locuiesc. Si asta pentru ca cei care fac scandal sunt mereu aceiasi. Sunt zeci de persoane care nici nu se uita la meci. Vin pe stadion si au ce au cu jandarmii, cu jucatorii. Acesti oameni trebuie opriti, trebuie sa le spuna cineva STOP!

Cine ar trebui sa promoveze un astfel de proiect de lege?

Ministerul Sporturilor, FRF, MAI si Ministerul Justitiei.

Mesaje rasiste

„Nu-i avion, dar zboara"

Pe langa sutele de scaune rupte, peretii si toaletele devastate si un automobil distrus, suporterii stelisti au afisat din nou, duminica seara, mesaje rasiste. In peluza oaspetilor a fost desfasurat un banner cu textul „Nu-i avion, dar zboara... Nici liliac nu e...", completat de o panza pe care era desenata sigla lui Batman cu un cap de cioara.

Pe parcursul jocului, dar si la final, galeria stelista a scandat adesea: „Suspendati-ne! Uram ciorile!".

„Militarii" au numeroase antecedente in domeniu. Incidentele de asta-primavara, de la meciul Steaua-Rapid, dar si cele de la jocul de acum doua luni, cu Shelbourne, din preliminariile Ligii Campionilor, cand UEFA le-a si suspendat terenul, ii recomanda drept cea mai intoleranta galerie din tara.

Nici rapidistii nu s-au lasat duminica mai prejos, atacandu-i pe stelisti tot pe tema tiganilor cu mesaje de genul „Madalin Voicu e stelist!" si „Banel... una bucata de bunic pierdut".

Masuri drastice

Huliganii englezi, supravegheati

Marea Britanie a pus la punct unul dintre cele mai eficiente sisteme pentru depistarea si pedepsirea huliganilor. Pentru identificarea lor, fiecare stadion este dotat cu camere video care supravegheaza tribunele si intrarile, imaginile fiind urmarite permanent de fortele de ordine.

Agentii de securitate care se amesteca printre suporteri sunt si ei dotati cu camere video de mana, pentru a-i filma pe cei care produc incidente. Autorii actelor huliganice sunt deferiti justitiei, imediat dupa identificare.

Celor care sunt considerati drept huligani foarte periculosi in urma faptelor comise li se interzice accesul pe stadioane si iesirea din tara in perioada unor turnee finale. Huliganii se afla sub supravegherea unui ofiter, fiind obligati sa se prezinte la comisariatul de care apartin inainte de meciuri.

La Cupa Mondiala Germania 2006, aproximativ 5.000 de suporteri englezi nu vor putea parasi Marea Britanie, fiind dati in consemn la frontiere. Totodata, ei trebuie sa inmaneze pasapoartele autoritatilor, care le vor pastra pe durata turneului final.

Incidente si la Roma

Derby cu nabadai pe „Olimpico"

Spiritele s-au incins si la derby-ul dintre AS Roma, echipa lui Cristian Chivu, si Lazio Roma, scor 1-1, contand pentru etapa a 8-a din campionatul Italiei. Inainte de inceperea meciului, suporterii celor doua echipe s-au luat la bataie in afara stadionului „Olimpico".

Un fan al formatiei Lazio a fost injunghiat in coapsa, iar politia, care a fost nevoita sa intervina pentru restabilirea ordinii, a gasit dupa un gard patru ciocane si un cutit. In minutul 74 al meciului, arbitrul Gianluca Paparesta a fost ranit la pomete de o moneda aruncata din tribune, dar a ordonat continuarea partidei.

Razboiul oficialilor

In stilul caracteristic, oficialii stelisti si rapidisti au aruncat pisica unul in curtea celuilalt, evitand sa-si asume responsabilitatea. Comunicatele oficiale dovedesc lipsa de maturitate si de solutii a conducerii celor doua cluburi bucurestene.

RAPID: „Vandalism tip Steaua". „In istoria vizitelor facute de alte galerii, in Giulesti n-a existat niciodata un episod de genul aceluia „regizat" de asa-zisii suporteri ai Stelei. Daca la meciul din primavara, din Ghencea, stadionul Rapidului a fost suspendat din motive incerte, atunci, dupa ceea ce s-a intamplat de data aceasta, stadionul Stelei ar trebui suspendat vreo doi ani.

Evenimentele au venit ca urmare a manifestarilor declansate cu aproape o ora inaintea startului, cand stelistii au inceput sa rupa scaunele si sa arunce cu ele in jandarmi. De ce nu s-au luat masuri atunci? Poate nu se mai ajungea la problemele din timpul meciului..."

STEAUA: „Giulesti, un stadion cu grad mare de risc". Evenimentele de pe stadionul Giulesti au fost rezultatul escaladarii de catre spectatorii de casa ai acestei arene a celor mai coborate limite ale degradarii umane.

De ani buni, in Giulesti nu numai ca jucatorii, antrenorii si oficialii echipei oaspete sunt injurati, dar ei sunt obligati sa suporte injosiri din partea unor persoane dubioase, certate cu notiunea de civilizatie (...) Daca la „ploaia" de scuipati revarsata asupra bancii Stelei mai amintim si de alte evenimente similare petrecute in ultimii ani, cand victimile acelor asa-zisi fani au fost

antrenorii Cornel Dinu, Victor Piturca si Walter Zenga, avem certitudinea ca ceea ce s-a intamplat in Giulesti ar fi trebuit sa se intample odata".

(Raluca Dan, Octavian Cojocaru)