Violentele de pe stadioanele romanesti au ajuns subiect de studiu pentru sociologi. Conferentiarul doctor Marius Pieleanu este de parere ca manifestarile rasiste exacerbate si lipsa unei interventii eficiente din partea Jandarmeriei ar putea conduce la violente stradale. "Pana acum, suporterii se infruntau prin violente verbale, dar acum s-a trecut la violenta fizica.

Daca nu se vor lua masuri, se va ajunge la infruntari de strada", spune Pieleanu, care crede ca pericolul rasismului este mai pronuntat ca oricand. "Manifestarile rasiste ale suporterilor sunt din ce in ce mai exacerbate. Practic, mesajele galeriei steliste se incadreaza suta la suta in tipicul manifestarii rasiste.

Pentru aceasta, organizatorii sunt de vina si in special Jandarmeria pentru ca da dovada de apatie si nu ia masurile necesare pentru a impiedica asemenea comportamente".

Imediat dupa finalul derbiului din Giulesti, observatorul Valentin Alexandru, secretar general al LPF, a declarat ca nu intelege cum de s-a putut intampla asa ceva, avand in vedere ca liderii celor doua galerii au fost convocati la o intalnire cu ofiterii de jandarmerie, pentru a preintampina manifestarile violente. "Din pacate, conferintele si mesele-rotunde nu rezolva nimic.

Trebuie luate masuri educative, prin materiale publicitare, Jandarmeria trebuie sa tina prelegeri in scoli. In final trebuie luate masurile coercitive de rigoare care pot merge pana la pedeapsa cu inchisoarea, in locul banalelor contraventii.

Liderii de galerie au putere destul de mare, avand in vedere ca pot influenta in mod negativ multimea", a spus Pieleanu, care afirma ca suporterii capata naravul canducatorilor de club: "La clubul Steaua cel putin este dovedit sociologic faptul ca cea mai mare parte a galeriei se pliaza pe caracterul patronului".

Peste 40 la suta din stelisti se manifesta violent

In primavara, un studiu efectuat de Scoala Nationala de Studii Politico-Administrative si publicat de ziarul Adevarul incerca sa descopere ce gandesc suporterii echipelor bucurestene. Recenta infruntare intre suporterii celor doua mari rivale, Steaua si Rapid, a fost anticipata de lucrarea in cauza.

Din studiu reiese ca suporterii rapidisti isi dau seama ca nemultumirile exprimate pe stadion ar putea influenta negativ jocul echipei, dar se declara dispusi sa foloseasca "mijloace ostile". De partea cealalta, peste 40 la suta din suporterii Stelei se declara gata sa-si exprime nemultumirile in mod violent, dar numai 5 procente "ar face orice" pentru asta.

Prin "orice" se intelege chiar si "autoincendierea in fata sediului FRF" sau alte acte de agresiune indreptate impotriva altora. De altfel, conform studiului, stelistii sunt cei care raporteaza cele mai frecvente confruntari cu membrii altor galerii.