Noul presedinte polonez nu crede in valorile liberalismului, nu doreste trecerea rapida la euro, nu-i suporta pe homosexuali si se declara nemilos fata de corupti.

Incepand de ieri, Polonia este condusa de un catolic nationalist, fosta vedeta de cinema in copilarie, fost ministru al Justitiei si presedinte al Curtii de Conturi cu o reputatie de "dur".

"Incoruptibilul" Lech Kacinski, fost primar al Varsoviei, si-a asigurat 55 la suta din voturi in turul doi al alegerilor prezidentiale de duminica. El a inversat cu circa 10 la suta scorul care ii era nefavorabil in toate sondajele de dupa turul intai.

Victoria lui Kacinski survine la capatul unor alegeri atipice, in care, in locul vesnicului duel dintre stanga (urmasa comunistilor) si dreapta ("fiica" sindicatului Solidaritatea), in turul doi au ajuns liderii celor doua partide de dreapta ce vor forma viitorul guvern.

Dupa toate probabilitatile, noul presedinte va aduce schimbari semnificative in viata politica a Poloniei, care vor avea reverberatii si in privinta rolului acesteia in UE.

Kacinski va trebui sa se arate fidel fata de electoratul varstnic si sarac caruia ii datoreaza spectaculoasa victorie, astfel ca nu va promova niciuna dintre reformele liberale vizate de Tusk.

Acesta din urma a si recunoscut ca instituirea unei cote unice de impozitare (laitmotivul campaniei sale) va fi imposibila cu Kacinski presedinte. Noul presedinte vrea impozite mai mari pentru bogati si scutiri de taxe numai pentru familiile care, in buna traditie catolica, au multi copii.

Statul polonez, care si asa are dificila sarcina de asigura existenta celui mai mare numar de someri din Europa (17,8 la suta), isi va pastra rolul protector fata de categoriile defavorizate, dupa cum a promis fostul primar al Varsoviei.

Reformele liberale pe care analistii economici le vad foarte necesare daca Polonia vrea sa treaca la euro vor fi amanate sine die, deoarece Kacinski nu este un sustinator al monedei unice.

Fara a face apel la motive economice, primarul Varsoviei a anuntat ca o problema ce implica renuntarea la o parte din suveranitatea nationala, precum adoptarea euro, nu poate fi solutionata decat prin referendum, programat cel mai devreme in 2010.

De altfel, Kacinski vrea ca Polonia sa fie cat mai vizibila in politica internationala si a facut adesea apel in campanie la "mandria" nationala.

Ca primar al Varsoviei, el a redactat o "nota de plata" pentru distrugerile provocate capitalei de ocupatia germana din 1939-1945 si s-a situat in tabara celor care au denuntat "noul pact Ribbentrop-Molotov", cand Germania si Rusia au anuntat construirea unei conducte de gaze prin Marea Baltica, chipurile pentru a evita teritoriul polonez.

Aceste iesiri, pur retorice – Kacinski anuntand totusi ca va mentine relatiile bune cu Berlinul – par sa-i fi sedus pe alegatorii varstnici care isi amintesc de suferintele razboiului si ale comunismului.

Parerile sale ferme, legate de nerecunoasterea drepturilor homosexualilor, mentinerea unor reglementari stricte privind avorturile si reintronarea valorilor catolice in societate, ar fi putut duce la pierderea alegerilor in oricare alta tara europeana, nu si in Polonia, unde a fost votat tocmai datorita acestor opinii.

In fine, succesul mandatului sau depinde de confirmarea in practica a aurei de incoruptibil.

Fara rezultate concrete pentru a inlatura afacerile politicienilor cu statul, conflictele de interese si raspandita mita, capitalul de incredere al coalitiei dintre Partidul Dreptate si Justitie (condus de fratele geaman al noului presedinte) si Platforma Civica a lui Tusk risca sa se prabuseasca la fel de repede cum s-a acumulat in ultimii ani de guvernare a stangii.