Partea de est a Mexicului a fost grav afectata de uraganul Wilma, regiunea Cancun fiind aproape complet distrusa de furtuna si apoi vandalizata de talhari.

Obiecte de mobilier, frigidere si chiar stalpi de telegraf ori cabine telefonice pluteau, duminica, pe strazile inundate ale orasului Cancun, alaturi de cantitati imense de gunoi. Locuitorii au crezut ca s-au trezit intr-o alta localitate, relateaza „Diario de Yucatan", citand un locuitor care a povestit ca orasul arata ca si cum uraganul Wilma „ar fi distrus o macheta, un oras din hartie".

Chiar daca furtuna a trecut, oamenii vor avea in continuare de infruntat numeroase dificultati provocate de lipsa de alimente, apa potabila si energie electrica. Cea mai grava situatie se inregistreaza in zonele Cancun, Cozumel, Insulele Mujeres si Playa del Carmen.

Presedintele Mexicului, Vicente Fox, care a vizitat regiunea, a fost primit cu ostilitate de localnici, care i-au reprosat ca „lasa poporul sa moara de foame".

Prin magazine a batut vantul

Pe langa dezastrul provocat de uraganul Wilma, autoritatile din Cancun se confrunta cu o crestere masiva a actelor de vandalism si a jafurilor comise in magazine si fabrici. Hotii au profitat de faptul ca multe strazi erau acoperite de ape, ceea ce facea aproape imposibila interventia politiei.

Grupuri de 10-20 persoane au jefuit sistematic centrele comerciale, magazinele de mobila si electrocasnice, chinuindu-se sa care in brate tot ce se putea de la sapunuri si maturi pana la televizoare si biciclete.

Un om de vreo 40 de ani a fost surprins, mergand in apa pana la brau cu o masina de spalat in carca. Putin mai incolo, trei barbati au iesit dintr-un magazin cu o masa, niste scaune si un bufet. Cativa adolescenti au incercat sa ia un televizor cu ecran de mari dimensiuni, insa aparatul s-a dovedit prea greu pentru ei, fiind nevoiti sa-l abandoneze in mijlocul apei.

In cateva cazuri, armata mexicana a tras focuri de arma in aer pentru a dispersa hotii, insa multi au reusit sa scape cu prada.

Florida, in ochiul furtunii

Uraganul Wilma s-a napustit ieri asupra coastelor Floridei, cu rafale de vant, care atingeau pana la 200 km/h, si ploi torentiale.

Potrivit meteorologilor, dupa ce a devastat litoralul mexican, Wilma a mai sporit in intensitate, urcand din nou pana la categoria a 3-a inainte de a ajunge in insulele din sudul extrem al Floridei.

Specialistii au avertizat ca se asteapta o maree de furtuna de pana la sase metri, existand riscul unor inundatii majore pe insule. Autori-tatile erau in stare de alerta din pricina faptului ca mai putin de 10a din cei aproape 80.000 de locuitori din Florida Keys au ascultat avertismentele de a evacua zona.

Cei mai multi dintre ei au preferat sa-si baricadeze locuintele si sa astepte trecerea furtunii. „E groaznic. Se aude de parca ar azvarli cineva cu bolovani in obloanele noastre", a declarat un locuitor din Naples, a carui casa este situata la cativa pasi de plaja.