Publicarea Raportului de tara ar putea influenta piata de capital romaneasca, considera brokerii.

„In perioada imediat urmatoare, evolutia pietei va fi influentata de publicarea Raportului de tara, publicarea rezultatelor financiare pentru unii dintre emitentii listati la bursa, de stirile referitoare la privatizarea BCR si eventual date noi despre impozitul pe castigul realizat de persoanele fizice pe piata de capital",

considera reprezentantii societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

Vedetele saptamanii trecute au ramas SIF-urile. „Cumparatorii au avut un comportament agresiv, acumuland pachete mari de actiuni.

Intr-una din sedinte, cea de miercuri, au fost realizate noi maxime istorice, cu exceptia SIF Transilvania, pentru ca in urmatoarele sedinte, pana la finalul saptamanii, tendinta sa devina usor negativa, ca urmare a aparitiei mai vizibile in piata a vanzatorilor", opineaza sursa citata.

Cele mai tranzactionate au continuat sa fie SIF Moldova si SIF Oltenia, urmate indeaproape, saptamana trecuta, de SIF Banat-Crisana.

Dobanzile - stabile

Cat priveste dobanzile, in ultimele zile nu au avut loc modificari semnificative pe aceasta piata.

Dobanzile la depozitele in lei raman in mare parte real negative – adica mai mici decat asteptarile de inflatie pentru urmatoarele 12 luni – iar lichiditatea pietei interbancare ramane ridicata, pentru ca BNR nu prea mai doreste sa absoarba excesul bancilor comerciale.

In lipsa de alte plasamente, o parte dintre bancheri isi folosesc disponibilul in lei pentru a cumpara euro, desi pe termen mediu si lung aceasta nu este cea mai fericita strategie, spun sursele citate.

In ceea ce priveste ratele de referinta ale dobanzii de creditare pe pietele internationale de capital, acestea au ramas aproape „incremenite", cu toate ca probabil la intalnirea comitetului de politica monetara al FED de la inceputul lunii octombrie se va decide din nou majorarea ratei de referinta.

Pe de alta parte, saptamana trecuta nu s-a finalizat cu succes nici o licitatie de titluri de stat. Ca urmare, randamentele nominale de referinta raman cele de saptamana anterioara. Si pe aceasta piata, tendinta randamentelor este una descendenta.

Este normal ca atunci cand exista excedent de lichiditate in piata si cand banca centrala da semnale ca dobanzile sunt la un nivel prea ridicat, oricine incearca sa se imprumute prin emisiuni de obligatiuni sa faca presiuni pentru a obtine costuri cat mai mici.

De aceea ar trebui sa ne asteptam ca si in cadrul licitatiilor urmatoare din octombrie dobanzile obligatiunilor de stat nou-emise sa se situeze sub pragul de 8% pe an.

Pragul de 3,61 – 3,62 RON/euro – greu de depasit

Cat priveste piata valutara, cursul dolar-RON a evoluat intr-un interval destul de ingust saptamana trecuta, la fel ca si euro-RON.

Si pe pietele internationale dolarul a ramas in linii mari la acelasi raport cu euro ca si la finalul saptamanii anterioare si de aceea nu au avut loc miscari spectaculoase nici pe piata valutara locala, cred specialistii de la KTD Invest.

Dupa ce la inceput de saptamana a avut usoare tentative de scadere, la finele intervalului mentionat euro a revenit si s-a mentinut deasupra nivelului de 3,6 lei.

„Pare ca zona 3,61 – 3,62 va fi destul de greu de depasit pe parcursul zilelor urmatoare, cu toate ca tendinta de ansamblu ramane ascendenta", opineaza reprezentantii KTD Invest.

Vesti bune vin dinspre piata fondurilor mutuale. Ca urmare a aprecierii cotatiilor bursiere din prima parte a saptamanii trecute, fondurile diversificate si mai ales cele de actiuni au obtinut castiguri semnificative.

De altfel, cu doua exceptii, toate fondurile de investitii autohtone au inregistrat variatii pozitive ale valorii unitatii.

Scaderea cu 1,21% a valorii unitatii pentru fondul deschis de investitii Orizont este explicata de catre managerii fondului prin mecanismul specific tranzactiilor cu obligatiuni pe piata secundara.