Dragos Negrescu, consilier pe probleme economice si comerciale din cadrul Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti apreciaza ca raportul de tara contine cateva surprize. In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, Dragos Negrescu declara ca nu se astepta ca domeniul concurentei sa nu mai apara in raport.

In schimb, el atrage atentia asupra domeniului protectiei proprietatii intelectuale, unde Comisia Europeana a descoperit grave incalcari ale drepturilor cetatenilor. In opinia sa, acesta este un domeniu care trebuie abordat cu prioritate si cu mare atentie de catre Guvern.

„Alt domeniu care primeste o tusa neagra mai accentuata si unde lucrurile nu par sa fie asa de simple este domeniul referitor la protectia drepturilor de proprietate intelectuala".

Fostul negociator sef la Uniunea Europeana, Vasile Puscas, afirma ca, pentru el, o surpriza a raportului este capitolul referitor la Politicile regionale.

"Capitolul Politici Regionale pentru ca se subliniaza capacitatea Romaniei si ceea ce trebuia sa faca Rom pt institutionalizarea unitatilor referitoatre la fondurile de dezvoltare regionala: apare Agricultura intr-o forma destul de apasata. Eu sunt ingrijorat de gestionarea fondurilor agricole si a platilor directe".

Raportul de tara este atipic

Dragos Negrescu, consilier pe probleme economice si comercial din cadrul Delegatiei Comisiei Europene, a afirmat in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix ca, pana acum nu a mai existat un asemenea raport.

"Categorizarea pe culori de cartonase este un lucru nou. Nu am mai avut asa ceva in urma cu un an. Va dau un exemplu, la achizitii publice, daca ne uitam la textul narativ, textul din 2004 era usor mai critic decat textul de acuma".

Fostul negociator sef la UE, Vasile Puscas, sustine ca nu trebuie sa comparam actualul raport cu celelalte, ci cu situatia care exista in tarile care au aderat deja la uniunea Europeana.

"Este un raport de monitorizare care este diferit. Trebuie sa facem comparatie cu raportul Poloniei, care avea mai multe stegulete negre decat avem noi, la momentul un an dupa" , a spus Puscas.

Scrisoarea de avertizare este o practica a Comisiei Europene

Vasile Puscas, fost negociator sef la UE, declara ca scrisorile de avertizare sunt "o procedura uzitatata de Comisia Europeana" si nu trebuie sa ne sperie. In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, Vasile Puscas a afirmat ca unele capitole care apar in raport cu "stegulet rosu puteam sa nu le avem".

"Urmeaza o serie de evaluari la fata locului pe aceste domenii. Vor veni grupuri de evaluare din partea statelor membre, din partea comisiei europene, a grupurilor parlamentare. Toate acestea vor arata la sfarsitul anului care este stadiul in februarie. Este in interesul nostru sa vina o asemenea scrisoare", apreciaza Puscas.

Atitudinea autoritatilor este mai importanta decat cantitatea de dosare solutionate

Actualul negociator sef la UE, Leonard Orban, a declarat ca data de aderare a tarii noastre la 1 ianuarie 2007 este "perfect realizabila", pentru ca am facut "progrese semnificative in aproape toate domeniile si doar in unele trebuie facut mai mult".

In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, Orban a afirmat ca Uniunea Europeana nu asteapta de la noi judecarea unor dosare "multe si grele" de coruptie, ci o implicare mai mare a autoritatilor in combaterea coruptiei.

"Ceea ce este important este atitudinea proactiva a institutiilor implicate in acest proces si a faptului de a exista acea hotarare in a solutiona, investiga diferite cazuri", a afirmat Orban.