BBC World Service a anuntat marti cea mai importanta reorganizare din istoria sa de 73 de ani, prin infiintarea unui serviciu de televizune in limba araba si incetarea difuzarii programelor de radio in mai multe limbi, in special in Europa.

Canalul de televiziune in limba araba este programat sa inceapa difuzarea emisiunilor din anul 2007, initial timp de 12 ore pe zi, iar ulterior se va tinde la extinderea emisiunilor la 24 de ore pe zi, in functie si de obtinerea unei finantari suplimentare de la bugetul de stat.

Directorul General al BBC World Service, Nigel Chapman, a explicat astfel decizia de infiintare a unui post de televizune in limba araba.

Postul de televiziune BBC in limba araba se va intemeia pe baza acestei mosteniri, oferind emisiuni informative pe teme internationale care sa se bucure de increderea si respectul publicului.

Nigel Chapman

"In Orientul Mijlociu, BBC World Service este deja cea mai de succes, de incredere si respectata voce, cu peste 60 de ani de experienta in programe radio in limba araba si, mai recent, in programe de succes pe internet."

"Postul de televiziune BBC in limba araba se va intemeia pe baza acestei mosteniri, oferind emisiuni informative pe teme internationale care sa se bucure de increderea si respectul publicului", a spus Nigel Chapman.

"Aceasta va insemna ca BBC va fi singura organizatie importanta de media care va furniza Orientului Mijlociu stiri si informatii atat la televiziune, radio si pe internet, prezentand opinii si perspective din regiune si din lume."

"Cercetarile noastre de piata sugereaza ca exista o cerere semnificativa pentru un post de televiziune BBC in limba araba in Orientul Mijlociu."

Noile prioritati ale BBC World Service

Pana in 2008, Serviciul Mondial al BBC va investi 30 de milioane de lire sterline (bugetul total alocat de Parlament in contul Ministerului de Externe fiind de 239 de milioane de lire sterline pe an) in:

Pagina de internet a BBC este vizitata lunar de 20 de milioane de oameni

· dezvoltarea "new media", in domeniul interactivitatii cu publicul si al stirilor transmise pe suport video. Investitiile se vor orienta intr-o prima faza catre America de Sud, Rusia, sudul Asiei si Orientul Mijlociu

· mai multe fonduri pentru dezvoltarea distributiei FM in lume

· marketing suplimentar pentru a spori impactul noii investitii

· planuri de modernizare a redactiilor aflate in tari-cheie

La ora actuala, audienta totala radio a BBC World Service este de 149 de milioane de ascultatori in fiecare an, iar pagina de internet a BBC este vizitata de 20 de milioane de oameni in fiecare luna.

Reducerea numarului de redactii in limbi straine

Ca parte a redefinirii prioritatilor, BBC World Service a anuntat inchiderea unui numar de 10 redactii in limbi straine.

Programele BBC in limbile bulgara, croata, ceha, greaca, maghiara, kazaha, poloneza, slovaca, slovena si tailandeza vor inceta pana in martie 2006.

BBC World Service a anuntat inchiderea unui numar de 10 redactii in limbi straine

Redactiile care vor fi inchise deservesc in special tari europene care fie sunt deja membre depline ale Uniunii Europene, fie deservesc tari care se afla intr-o faza inaintata a negocierilor de aderare, sau sunt redactii cu impact local redus.

Toate aceste tari vor continua sa beneficieze de programe ale altor departamente precum radio BBC World Service in limba engleza, canalul de televiziune BBC World si BBC News Online ( bbcnews.com).

Se estimeaza ca, prin aceste propuneri de restructurare, vor fi reduse in total 236 de locuri de munca.

Un numar suplimentar de disponibilizari va fi anuntat dupa discutiile din cadrul departamentului de stiri al BBC. Prin noile investitii anuntate, vor fi create in total 201 noi locuri de munca.

Redactia in limba romana

Reorganizarea anuntata de conducerea BBC WS nu afecteaza activitatea redactiei in limba romana, care a trecut printr-un proces de restructurare in anul 2003.

Redactia are peste 40 de angajati la birourile din Bucuresti, Londra si Chisinau

Actualmente, redactia are peste 40 de angajati la birourile din Bucuresti, Londra si Chisinau.

Emisiunile in limba romana sunt preluate de 130 de posturi FM din Romania si Republica Moldova.

Din 2005, BBC Romania a inceput sa transmita un program extins la Bucuresti pe frecventa proprie de 88 FM si va emite curand si la Timisoara pe 93,9 FM.

La Chisinau va fi inaugurat in aceasta toamna un nou studio de transmisie.